3 tips till en bra kommunikation

Den svåra konsten att få till en bra kommunikation

Nu är valet över och vi, folket, har sagt vårt. Nu är det upp till politikerna att kunna kommunicera sinsemellan. Ingen lätt utmaning, så det skall jag låta dem få göra ifred. Men du och jag då? Hur kommunicerar vi? Hamnar vi i affekt när saker inte går i vår väg. Eller försöker vi hamra in budskap när vi brinner för något med en sådan frenesi så att de som skall påverkas slutar lyssna? Eller, om någon inte ”fattar” så upprepar vi samma sak om och om igen som om hen inte hör vad vi säger?

Mmm, det är väl märkligt det här med mänsklig kommunikation. Ibland så går det så lätt, allt bara flyter på och ibland är det som förgjort, som att prata med en vägg.

Och det finns bra knep som är bra att tänka på när du vill nå fram till en annan människa och här skall du få tre bra knep.

1. Nyckeln

Nyckeln till kommunikation är att förstå att andra inte förstår detsamma som du förstår.

Att vara medveten om hur vi kommunicerar och att andra människor har sitt perspektiv på det som jag själv tycker och tänker. Den insikten är troligen den viktigaste  om vi skall kunna få till en bra kommunikation sinsemellan.

2. Det icke verbala språket

Forskningen säger att själva orden vi uttalar endast står för ca 7% av vår kommunikation. Resterande 93% handlar om hur vi beter oss med kroppsspråk, ansiktsuttryck och röst. Så att vara medveten både om vad du själv och den andre signalerar är mycket viktigt. Hen kanske säger med ord att den mår bra men kroppen, rösten, ögonen signalerar något annat. Ibland brukar jag säga att vi behöver lära oss lyssna med ögonen. Frågor är bra men det handlar om att lyssna på svaren också.

3. Matcha och spegla

Inom beteendekunskapen Nlp (neuvro lingvistisk programmering) brukar man tala om vikten av att skapa raport, dvs samspel. Vi människor gillar de som är lika oss själva eller de som vi vill vara. Därför är det viktigt att innan du sätter igång en konversation, ”känner in” och läser av den du skall tala till. Det kan vara tempo, tonläge rörelse etc. När du väl har hittat och ”matchat” den andre så blir det betydligt lättare att också påverka. Detta gäller även till en större grupp. Känn in stämningen, ”temperaturen” i rummet innan du börjar tala.

Det här var några tips och kanske du tänker: lättare sagt än gjort? Ja, sånt här behöver tränas. Det är för sent att tänka på när du väl står där. Då är det stunden och affekten som härskar. Men har du tränat innan så sitter det där, autopiloten träder in och det blir lättare att agera rätt.

Därför tränar vi alltid praktiskt i mina kurser. Vare sig du väljer en kurs i kommunikation för arbetsgruppen eller du väljer en kurs i presentationsteknik så tränar vi praktiskt.

Vill du träna dig i att använda storytelling för att nå rakt in i hjärtat, ja då skall du hänga med på min kurs i Lund nu snart i oktober.

Hur du än väljer så ge dig tid att träna, det ger färdighet!

Lycka till och härlig helg!

Storytelling går rakt in i hjärtatCecilia Granquist AB