5 steg till en bra story

Förra veckan höll jag min kära stjärnföreläsarutbildning här i Baskemölla. En del i att vara en riktig stjärnföreläsare är att kunna använda storytelling. Om du vill använda storytelling som föreläsare och verkligen vill få den att arbeta för dig så är det bra att ha med några tankar i förberedelsen. Därför skall du denna vecka få 5 tips till en bra story.

5 steg till en bra story

1. Syfte

Börja med att bestämma syftet för din berättelse. Varför skall du berätta? Är det kanske för att du vill informera och på så sätt berätta om en händelse som kan illustrera detta? Eller är det för att locka till att se nya möjligheter? Du vill argumentera för något. Eller är det kanske så att du helt enkelt vill berätta om dina tjänster eller produkters förträfflighet? Vet du syftet blir det betydligt lättare att plocka fram berättelsen och göra den intressant.

2. Vaska fram din berättelse

Nu när du vet vad du letar efter är det också lättare att hitta den. Är det en berättelse som har till syfte att lyfta fram ditt företag/organisation så är det viktigt att det är en berättelse som är tagen ur verkligheten. Men i detta stadie kan den fortfarande vara ganska luddig eller nästan osynlig. Många upplever det som svårt när vi säger att berättelsen skall vara sann. Då kommer jante in och säger: ”det där är väl inget att berätta”. Så var generös här. Ta tag i alla händelser som innehåller någon form av substans av det du är ute efter.

3. Slipa din berättelse

Nu först börjar arbetet med att slipa till din berättelse så att den också blir intressant att lyssna till. Lyft fram det i berättelsen som gagnar ”ditt syfte”. Fundera på vem som är huvudpersonen i din berättelse. Var utspelar sig händelsen? Vilket problem blir löst? De tre P:na, person, plats och problem gör att din lyssnare lättare kan identifiera sig och uppleva din berättelse. Gör upplevelsen så stark som möjligt för dina åhörare.

4. Början och slut

Har du tänkt på att många spännande berättelser börjar med slutet? Att berätta kronologiskt är absolut inte fel men kan lätt bli lite tråkigt. Det är i din första mening som din lyssnare bestämmer sig för att lyssna. Lägg ner lite arbete på den meningen. Om du har en bra inövad början så hjälper den dig också att komma igång.

Slutmeningen är också värd att lägga lite möda vid. Det är knorren på berättelsen. Det är också den meningen som lyssnaren bär med sig. Faktum är att dessa två meningar egentligen är de enda som du behöver memorera in, det andra kan du få låta bli lite improviserat, så länge du har ditt syfte klart förstås.

5. Träna ditt framförande av berättelsen

När det handlar om muntligt berättande så är naturligtvis själva framförandet mycket viktigt. Betoningar, fraseringar, kroppsrörelser etc allt påverkar hur din berättelse tas emot av din lyssnare.

Det finns en stor skillnad mellan en skriven berättelse och en muntligt framställd berättelse. När du skriver bör du fila mycket mer på meningsbyggnad och ord som du använder. Det är ju det läsaren har att förhålla sig till för att få sin upplevelse av din berättelse. Som muntlig berättare är det själva mötet med åhöraren som skapar upplevelsen. Då är det viktigaste att vara här och nu.

Lycka till!

Vill du lära dig mer om hur du kan använda dig av berättande som föreläsare eller presentatör så är du välkommen att kontakta mig. Närmast på agendan håller jag en öppen kurs i Lund den 8, 15 och 22 oktober. Läs mer om den här. Kan du inte komma till Lund så kommer inom kort min onlinekurs Storytelling för föreläsare. Du som tecknar ditt intresse redan nu kommer att få 20% rabatt när den släpps (förhoppningsvis under september månad). Teckna intresse här: Intresserad av onlinekurs i storytelling

Vill du kolla in mina andra onlinekurser så hittar du dem här

Härlig helg!

Cecilia Granquist AB