Är du snäll på julafton?

I morgon är det julafton och då skall man vara snäll. Det fick jag åtminstone höra när jag var barn, annars skulle inte tomten komma med några klappar.
Men så när jag växte upp eller kanske rättare som vuxen så läser jag ordspråket ”snälla flickor kommer till himlen, andra flickor kan komma hur långt som helst”. Häromdagen tittade jag in på antikvariatet och hittade Stefan Einhorns bok ”Konsten att vara snäll”. En bok med många tänkvärda tankar.

Vad är det då att vara snäll?

Med ordspråket klingandes i öronen och Stefans bok i tankarna så började jag själv fundera på vad snäll betyder för mig. Jag vill hålla med Stefan Einhorn om att snällhet är något gott och inte bör förknippas med dumhet eller mesighet. Att vara snäll på riktigt det är för mig att även vara snäll mot sig själv. För precis som jag brukar säga att kommunikation alltid börjar hos dig själv så är det samma sak med att vara snäll. Om du inte är snäll mot dig själv så blir det svårt att vara snäll mot andra. För mig är det inte snällt att hela tiden offra sig för andra. Det betyder heller inte att du hela tiden skall sätta dig själv i första rummet. Men om du själv ser till att må bra och vårdar dig själv då blir det betydligt lättare att vara snäll och omtänksam mot andra. Eller som Stefan skriver i sin bok: ”Äkta snällhet är att ha modet att stå upp för det som är rätt. Och säga emot när något är fel eller ont”.

Kommunikation och snällhet

Ibland säger vi inte saker för att vi vill vara snälla. Och visst, det finns säkert vissa saker vi kanske inte bör säga, speciellt om det inte fyller någon funktion. Men jag tror ändå på kommunicera mera” , att berätta hur du känner eller upplever, det ger information till din mottagare som då får lättare att förstå varför.
Jag tänker på ett tillfälle som hände mig för några år sedan då en bekant hade fått låna vår stuga. Efteråt frågade jag om de hade sovit bra i stugan. Efter ett tag så förstod jag att det inte hade gått så bra, sängen hade gått sönder så de hade fått lägga madrasserna på golvet! Men! Utbrast jag, varför sa ni inget då det hände, vi var ju hemma.” Vi ville inte störa”, blev svaret. I all välmening hade de låtit bli att informera mig om vad som hänt med resultatet att både de och jag kände sig besvikna. De för att inte ha kunnat sova ordentligt och jag för att jag inte kunnat leverera det jag önskade. Dessutom blev det en väldans stress att ordna med en ny säng eftersom stugan skulle hyras ut bara ett par dagar efteråt.
Den här lilla incidenten tror jag är ganska vanlig. I tron och viljan att inte ”vara till besvär” så undanhåller vi information och känslor för varandra.
Ett annat exempel är den ensamkommande flyktingpojken som mådde mycket dåligt dels pga sin oro för sin framtid, men också från alla hemskheter han hade varit med om. Pojken ville inte lasta andra för hur han kände utan försökte ”hålla masken”. Resultatet blev att han ofta missförstods, många tyckte han var besvärlig och lynnig. I detta fall så tror jag det viktigaste är vi runt omkring. Att vi vågar fråga, stanna upp och lyssna, då är du snäll.

Varför skall vi vara snälla?

Stefan Einhorn radar upp ett antal punkter till varför man bör vara snäll. Punkter som jag tycker är väl värda att bära med sig:

  • Vi mår bra av att göra gott
  • Människor runt omkring oss mår bra om vi gör gott.
  • Indirekt skapar vi fördelar för oss själva genom att det vi gör för andra får vi igen, på det ena eller andra sättet.
  • Samhällen med ett utbrett etiskt tänkande är mer välfungerande än andra samhällen.
  • Vi får en bättre värld. Även en liten god gärning sprider sig som ringar på vattnet. Och en god värld är bättre att leva i än en dålig.

Så om inte för någon annans skull så för din egen så önskar jag dig en både GOD och SNÄLL JUL