Senast uppdaterat: Sept 2016
Så kul att så många vill läsa detta blogginlägg!
Att hålla högtidstal för kanske ett bröllop, student, examensfest eller födelsedag är något som många känner oro inför. Att få till ett inspirerande tal är inte helt lätt. Plötsligt förväntas man kunna vara både spirituell, rolig och intressant på samma gång. Talet skall gärna vara lite personligt men absolut inte privat och den balansen kan vara svår att hitta. Och så är det ju det där med allas blickar! Från att vara en i mängden riktas nu all uppmärksamhet på dig! Inte så konstigt om du får fjärilar i magen och känner olusten sprida sig.
Så bort med olusten och in med lusten! Här får du mina fem bästa talartips:
5 tips vid högtidstal
1. Hellre för kort än för långt.
Många tal tenderar att bli alldeles för långa, du vill ju berätta så mycket om din vän. Att hålla ett långt tal som engagerar lyssnarna är mycket svårt och många gånger är ni flera som skall hålla tal då blir det lätt tröttande att lyssna på alltför långa tal.
Satsa hellre på ett kort och kärnfullt tal.
2. Berätta i stället för att ”tala” vid högtidstal.
Med det menar jag att tal ofta har en tendens att bli alldeles för högtravande. Om du väljer att berätta om något som du tycker beskriver din vän så är det lättare att tala naturligt. Talet kommer från hjärtat och det är ju det som är meningen, eller hur?
3. Lyft den du talar till.
Tyvärr så har jag själv lyssnat på alldeles för många tal där talaren mest koncentrerar sig på sig själv. Träna på ditt tal där hemma, när du väl står där skall du ha hela fokus på din publik och det du vill framföra. Repliken ”jag är ingen talare” borde portförbjudas. Be aldrig om ursäkt. Genom att du ställer dig upp för att hålla tal begär du ju att folk skall lyssna och inte vill de lyssna på någon som säger sig inte kan eller vill. Så se till att du själv tror på dig. Tips om självkänsla och att våga finner du i tidigare blogginlägg.
4. Memorera början och slut.
Egentligen är början och slut det viktigaste i ett tal. Det är i första meningen du skall ”fånga” lyssnarna och i sista meningen du gör avtrycket. Träna in dessa två meningar så blir det också mycket lättare för dig att komma igång och även komma ihåg vad du skall säga.
5. Våga tala utan papper.
Eller åtminstone inte ett A4 fylld med text. Måste du absolut ha minnesanteckningar se då till att där bara är några minnesstolpar. Ett tal skall komma ur hjärtat och det gör sig bäst utan papper. Kom ihåg att publiken vet ju ändå inte vad du skall säga så det märks inte om något faller bort.
Lycka till med ditt tal!
Cecilia