Att hålla tal

I morgon har vi Valborg och sköna maj är i antågande, vi går in i talar tider, bröllop, student och kanske ett och annat vårtal? I tidigare blogginlägg har jag gett tips för högtidstal, här bjuder jag på ytteligare 5 talartips som du kan ha nytta av när det är dags för dig att hålla ditt tal. Det finns ju olika former av tal med olika syften, t ex argumenterande, informerande eller mer högtidliga tal. Dessa tips riktar sig främst till tillfällen när du är i situationen att hålla ett tal i ett festligare sammanhang.

1.Vad och till vem skall du tala?

Börja med att fundera på i vilket sammanhang du skall tala. Är det på en fest, kanske student eller bröllop eller har du kanske fått uppdraget att hålla årets Vaborgsmässotal? Till vem, vilka talar du? vad har de för intresse etc?

Talare

2. Varför skall du hålla tal?

Varför håller du detta tal? Vad har du för syfte med talet? Vad vill du att dina lyssnare skall göra, tänka, känna? Är det t ex vid ett bröllop så vänder du dig till brudparet, men var medveten om gästerna som lyssnar. I sådana sammanhang är det lätt att bli alltför privat. Tänk samtidigt på övriga gäster. Vad vill du förmedla till dem? Var gärna personlig men akta dig för att bli alltför privat.

3. Håll dig kort!

Det absolut vanligaste misstaget är att den som talar blir för ”långrandig”, så håll dig kort. Mitt råd är hellre för kort än för långt tal. Speciellt om det är många talare på listan då kan det bli rent olidligt med långa tal. 3- 5 minuter brukar vara ganska lagom och på den tiden hinner du faktiskt säga en hel del om det är genomtänkt.

4. Förbered dig!

Det finns ett berömt citat från Winston Churchill då han blev ombedd att tala. Churchill menade att han behövde betydligt längre förberedelsetid vid ett kort tal än vid ett längre tal. Och jag kan bara hålla med. Skall du tala en kort stund så behöver du verkligen gå igenom vad du skall säga, du behöver rensa bort allt ”lull lull” och hitta kärnan, vilket minsann inte är helt lätt. Så ge dig tid och förbered dig, fundera både på innehåll och hur du vill framföra talet. Tala högt för dig själv och ”smaka på orden”.

5. Släng manus!

Ett tal ur hjärtat med engagemang och känsla är betydligt trevligare att lyssna till än ett ”korrekt” hållet tal från ett skrivet manus. Speciellt om du skall tala till någon som du tycker om så blir det bara uppstyltat och konstlat med ett manus i hand. Nej, träna in ditt tal så att det sitter så pass att du känner dig bekväm. Om du sedan inte säger exakt det som du tänkt innan så gör det absolut ingenting! Publiken vet ju inte vad du skall säga! Släng manus!

Härlig Valborg!

Ceciliasignatur