Berätta! Både jag och många av mina kollegor i branschen har skrivit mycket om berättelsens kraft. Men hur skall du få berättelsen att verkligen få den där kraften? För det är inte så där alldeles självklart. Visst har du också lyssnat på berättelser som lämnar dig helt oberörd? En berättelse berör inte i sig själv bara för att det är en berättelse.
Berätta med hjärtat
Vill du verkligen beröra så behöver hjärtat vara med. Äkta känsla och närvaro är kanske den viktigaste komponenten. Det är när vi som mottagare känner den energin från berättaren som vi blir berörda.
Med hjälp av en berättelse har du alla förutsättningar för att beröra. Berättelsens dramaturgi, dvs bildspråket, händelseförloppet, platsen, spänningen (hur skall det gå?), ”hjälten” (någon lyssnaren kan identifiera sig med), allt detta hjälper lyssnaren att leva sig in och på så sätt kunna bli berörd. Så verktygen har du, det du behöver göra är att använda dem tillsammans med din egen inlevelse.
Våga släppa taget
Det jag ofta märker när jag undervisar i storytelling – berättarteknik, är att berättaren har svårt att släppa taget. Rädslan för att glömma ”något viktigt” gör att hen mer koncentrerar sig på vad den skall säga istället för själva budskapet och sitt varför. Då är det mycket lätt att tappa den där viktiga ”nerven” i berättelsen. Ett bra tips till dig som lätt faller i den fällan är att återberätta din berättelse till dig själv. Lägg papper åtsidan och berätta för dig själv om och om igen. Om det visar sig att det är något i din berättelse som hela tiden tappas bort när du återberättar, fundera då på om du kanske kan stryka det. När du känner dig trygg med berättelsen så tillåt dig ”att släppa taget”. Lev dig själv in i berättelsen och våga visa dina känslor.
På mina kurser så brukar vi använda oss av en kul övning där vi släpper loss och riktigt överdriver. Att överdriva och tänja på gränserna är ett bra sätt för att sedan hitta den nivå där du vill vara.
Träna så att du kan glömma
Ofta när vi lyssnar på en riktigt bra talare så känns det som om hen talar direkt ur hjärtat som om det sker här och nu. Då är det lätt att tro att talaren/berättaren inte har förberett sig utan talar helt spontant. Men så är det ytterst sällan. Precis som det krävs mycket träning för en musiker att spela improvisationsmusik så krävs det av en talare/berättare mycket träning för att kunna berätta direkt ur hjärtat.
Vill du ha hjälp för hur du kan träna så hjälper jag dig gärna. Kontakta mig så kan jag lotsa dig rätt.
För dig som vill träna i din egen takt när och var du vill rekommenderar jag mina onlinekurser, du kan välja mellan att gå kursen helt själv eller komplettera med min coachning. Vill du endast ha coachning så går det också bra.