Bli av med irriterande ticks

Visst är det irriterande när en föredragshållare håller på med en massa ticks som t ex att plocka med fingrarna, knäppa med en penna eller spankulerar alldeles för mycket fram och tillbaks? Många gånger vet man själv inte om att man håller på som man gör. Är det då viktigt att få reda på detta så man kan plocka bort dem?

Hur kan man bekämpa dessa irriterande ticks?

Ja, det är i alla fall en av mina vanligaste frågor jag får: ”hur skall jag få bort detta” eller, ”hjälp mig bli medveten om mina ticks”. Ticks sker ofta omedvetet utan att vi själva vet om att vi gör som vi gör. Därför tror vi också att om jag bara får veta vad jag håller på med så kan jag plocka bort det.

Ticks är en symptom på något annat

Om du intalar dig själv att du exempelvis inte skall knäppa med fingrarna. Då tappar du fokus på det du verkligen vill framföra. Din hjärna har ingen bild för ordet inte, men en massa bilder på hur du knäpper med fingrarna. Risken blir då att du istället för att sluta med ditt knäppande, knäpper ännu mer eller kanske mer troligt ditt knäppande övergår i ett annat irriterande beteende. Ticksen är en symptom på något annat.

Bekämpa orsaken istället för symptomen

Så istället för att fokusera på själva ticksen fokusera på orsaken. Jag har t o m hört om någon som fick till uppgift att räka hur många gånger han knäppte med fingrarna, man kan ju bli nervös för mindre.

Nej, hitta istället orsaken till varför du gör som du gör. Oftast så ligger orsaken i dålig självkänsla eller att du är dåligt förberedd. Träna därför din självkänsla, vilket du lättast gör genom att träna dina talarverktyg. Ju mer du känner att du behärskar ditt kroppsspråk, din röst och ditt ämne ju säkrare blir du och du kan fokusera på din publik och det du vill förmedla. Detta är ju detsamma som med all annan träning, ju oftare du gör det ju säkrare blir du. Ge dig också tid att förbereda dig, fundera på dina 3 V; vem, vad och varför. Ju bättre förberedd du är ju säkrare blir du i din framställning.

Härlig helg!