Vad är det som gör en talare riktigt vass? Och vad bör du tänka på om du själv vill börja föreläsa? I veckans blogg skall jag ge dig 5 bra tips för dig som vill bli en riktigt vass talare.
Utmärkande för en vass talare
Först bör vi titta på vad det är som skiljer mellan en okey talare och en som är riktigt vass som talare. Att vara okey, behöver inte vara så svårt, det är det där lilla extra som utmärker några få och som gör att din publik verkligen tar med sig ditt budskap. Den stora skillnaden som också är den svåraste är den äkta närvaron och förmågan att använda hela sin potential. Att träna in en teknik är en sak men att sedan kunna släppa tekniken, det är det som är konsten. I våras skrev jag några ord och la även in en film här i bloggen om vad som skiljer en medioker och en excellent talare.
5 tips på hur du kan träna
1. Träna så att du kan släppa tekniken
I filmen så säger jag att du skall träna så att du kan glömma. Teknik är bra men den kan också ställa till det. Det är så lätt att ditt fokus läggs på hur du gör. Fokus bör istället ligga på varför och till vem. Att träna tekniska färdigheter som röst, kroppsspråk etc bör du göra ofta och ”hemma på kammaren”. Det fungerar ungefär på samma sätt som när en musiker tränar fingersättning, skalor, ackord. En färdighet som skall finnas, när du behöver den. Tänk dig själv om en gitarrist skulle behöva tänka på hur ett ackord skall tas när den spelar ett musikstycke.
Ju oftare du tränar desto lättare blir det när du väl ”står där”.
Vill du ha hjälp att träna din teknik så kan du testa någon av mina onlineutbildningar, där hittar du både teknikövningar och tips på hur du kan släppa tekniken. Du kan också anlita mig som din personlige tränare.
2. Träna mentalt
Du kan träna framtida minnen eftersom din hjärna inte kan skilja på ett konstruerat framtida minne och ett som passerat. Därför är det superbra att redan innan du har gjort ditt framträdande med hjälp av din fantasi vara där. Se till att du i fantasin ser dig själv tala inför din publik, hör applåderna och känn den härliga känslan av att ha lyckats. Detta är också ett bra sätt för att memorera det du planerar att säga. Tala gärna högt för dig själv.
Själv brukar jag passa på att ta en promenad ut i naturen eller en cykeltur då går det mycket lättare att låta fantasin och tankarna arbeta.
3. Lyssna med ögonen
Närvaro handlar också om att vara observant på sin publik. Att ”lyssna med ögonen”, se deras reaktioner, och kanske frågeställningar. Men var noga med att undvika ”övertolkning”. En person kan se mycket allvarsam ut och samtidigt vara road. Vi lyssnar alla på olika sätt. Men om du verkligen ser din publik så har du också möjlighet att förtydliga och ”lyfta” publiken.
När du ser, din publik kan du också matcha den. Med det menar jag t ex energin och stämningen i rummet.
4. Visa intresse för din publik
Vår vilja att lyssna och ta till oss ett budskap ökar väsentligt när vi blir sedda. På mina kurser i retorik och presentationsteknik så brukar jag fråga mina deltagare om de själva har lyssnat på någon riktigt vass talare och vad det i så fall är som har utmärkt hen. Ofta får jag då svaret: ”det kändes som om talaren talade direkt till mig”.
Det fantastiska är att även om du har en stor publik så kan du få dem att känna så. Nyckeln är att verkligen vara närvarande och genuint visa intresse.
5. Ha med hjärtat
Vi människor känner lätt om något är äkta eller falskt, så se till att ha med hjärtat. Och det handlar även till dig själv! Om du vågar visa dig som du är och kan bjuda på dig själv så skapar du automatiskt en positiv stämning i rummet. Vilket i sin tur gör att din publik vill lyssna.
Stort lycka till med ditt arbete för att bli en vass talare!
Och kom ihåg, det finns hjälp att få. Hör bara av dig så hjälper jag dig mycket gärna
Härlig helg!