Den viktiga uppstarten

Jag håller just nu på att göra en webbkurs för föreläsare. I arbetet med den så har jag frågat andra föreläsare vad de upplever som största svårighet när de skall tala inför en publik.

Ett av svaren var, uppstarten, att komma igång. Just de där minuterna i början av föreläsningen, innan man blivit ”varm i kläderna” och bekantat sig med sin publik, tror jag är ett mycket vanligt hinder, eller vad tycker du? I alla fall så tycker jag mig ofta märka det när jag lyssnar på andra föreläsare, det är lite hackigt i början men efter ett tag så blir det riktigt bra och intressant att lyssna till. Problemet är bara att risken finns att om du tillhör den gruppen med trög uppstart så kan du ha missat lyssnandet från en stor del av publiken.

Den viktiga uppstarten

Det är just under de första skälvande minuterna som publiken bestämmer sig för om de vill lyssna till dig eller inte. Det är då du skall få dem att ställa in sitt fokus på dig och det du har att säga. De skall lämna andra distraherande tankar som: vad hände på vägen hit, vad man skall äta till middag eller det där dumma grälet med barnen etc. En bra uppstart är liksom en dörröppnare. Den öppnar upp till fortsatt lyssnande och inte minst engagemanget i lyssnandet.

Värm upp

Jag slutar aldrig förvånas över hur föredragshållare begär av sig själva att kunna ställa sig framför en stor publik och tala utan att ha värmt upp. Det är som om Charlotte Kalla skulle få för sig att direkt stiga upp ur sänghalmen och direkt ge sig ut i skidspåret för ett VM lopp.

Nej, se till att värma upp innan du möter din publik. Med uppvärmning menar jag inte träning, träna gör du hemma gärna ofta och regelbundet så att du håller ditt föreläsarinstrument i trim. Uppvärmningen är något annat, den är till för att du skall ställa in ditt fokus på ”rätt kanal” dvs din föreläsning. Värma upp kan du göra på många olika sätt, det viktigaste är att du hittar något som passar dig. Min ”gardinövning” som jag beskrivit tidigare i bloggen ett par gånger är ett sätt. Att memorera en inledande fras kan också vara bra. En andningsövning eller någon annan form av mental koncentrationsövning, en metafor en sång som du sjunger för dig själv och som hjälper dig att hitta rätt stämning. Testa dig fram och hitta din ”värmupp”. En värmupp bör vara ganska kort och enkel så du lätt kan ta fram och använda den när du behöver.

Värm upp publiken

Nu är du uppvärmd för att möta din publik. Men publiken behöver också hjälp att komma i rätt stämning och få rätt fokus. Därför är det alltid bra om du kan ha någon form av ”starter” . En starter kan t ex vara en rekvisita, något du visar upp som leder in på det du skall tala om, det kan vara en berättelse eller en metafor. Ja, något som får publiken att vakna till och bli intresserad av det du skall tala om.

Lycka till och härlig helg!

Ceciliasignatur