Det du berättar kommer man ihåg

I veckan fick jag åter bevis för hur stark en berättelse är. Jag höll en kurs i ämnet kommunikation och kroppsspråk och som vanligt använder jag mig gärna av berättelser tagna ur verkliga livet för att belysa ämnet.
När vi kom till slutet av dagen och det var dags att knyta ihop säcken så frågar jag deltagarna vad de tar med sig hem och om det är något speciellt de kommer ihåg. Då ler en av deltagarna och berättar i stort sett alla berättelserna jag framfört. Vi skrattar glatt och jag frågar; men är det inget av all viktig fakta du kommer ihåg? Näe, fakta, har jag hört så mycket av i min dar så det är sånt som går in genom ena örat och ut genom det andra, svarar min deltagare med ett leende.

Nu så menar jag inte att all fakta är bortkastat och jag tror inte heller att det var så för min deltagare. Men att en berättelse förstärker budskapet är utom all tvivel.

En berättelse hjälper din lyssnare att leva sig in i det du vill förmedla. Med berättelsens hjälp kan du skapa förståelse och empati. Berättelsen kan också förklara komplicerade saker och svår fakta. Du kan använda berättelser mer eller mindre i alla sammanhang, ja t o m när det är kalla fakta som du vill förmedla, då kan en berättelse bidra till att tydliggöra dina fakta.

Ta för vana att berätta så ofta du har möjlighet. Då tränar du samtidigt din berättarkonst och lär dig vad som går fram. Tyvärr hör jag så ofta påståenden som att: jag har inget att berätta, jag har så dålig fantasi, jag vet inte vad jag skall berätta. Krångla inte till det, berättelsen finns där hela tiden, runt omkring dig. Berätta om vad som händer dig i vardagen, vad hände på jobbet idag? Berätta om dina barndomsminnen för ungarna och semesterminnen för grannen eller arbetskamraten.

I berättelsen delar du också med dig av din erfarenheter. Tänker åter på min grupp som jag arbetade med i veckan. Vid ett avsnitt under dagen fick deltagarna dela med sig till varandra av händelser de varit med om. Det blev starka berättelser som berörde och någon sa spontant att detta borde man göra oftare, att få höra om andras upplevelser både berikar och hjälper oss att förstå varandra bättre.

Om du sedan vill sätta en berättelse i arbete. Ja, då är det på sin plats att titta lite närmare på den, finslipa och förtydliga vad som skall lyftas fram. För vem vill du berätta? Vad har du för mål och syfte med din berättelse? Varför berättar du berättelsen just nu till hen? Frågor som hjälper berättelsen att utföra arbetet med att beröra din lyssnare på det sätt du vill.

Så låt oss utnämna helgen till berättarhelg och berätta gärna i kommentarsfälten om vad du har berättat och vilka berättelser du fått till dig.

Härlig berättarhelg!

Ceciliasignatur