Festliga tal

Nu stundar tiden för de festliga talen. Vårtal, student, bröllop, konfirmation etc, etc avlöser varandra. Tillhör du kanske någon av dem som fått uppdraget att hålla ett festligt tal? Kanske du känner oro och nervositet inför uppgiften. Jag har skrivit om det tidigare men det tål säkert en upprepning så denna vecka tipsar jag hur du kan tänka när du vill hålla ett festligt tal.

1. Festliga tal får gärna vara personliga men akta dig för att bli för privat.

Det är en balansgång det där med att göra ett personligt tal utan att för den skull bli för privat. Men om du tänker på vilka, förutom festföremålet, som kommer att lyssna så hjälper det. Visserligen skall talet riktas mot huvudpersonen men tänk på att där finns fler i publiken som skall ha glädje och behållning av ditt tal. Viktigt är också att festföremålet tycker det är okey att dela era personliga minnen med övriga gäster. Du är ju där för att hylla, eller hur. Så välj med varsam hand några episoder som både lyfter och ger behållning.

2. Ett festligt tal bör hellre vara för kort än för långt

Många talare tenderar att bli alltför långrandiga. Speciellt om ni är flera som skall hålla tal så är det viktigt att talet inte blir för långt. Hellre kort och effektfullt. Du behöver ju faktiskt inte berätta allt, många gånger är det mer underhållande och givande med ett kort tal som väcker nyfikenhet.

3. Tala ur hjärtat och utan papper så är det lättare att få till ett festligt tal

Ditt tal blir mycket mer autentiskt och givande om du kan tala direkt ur hjärtat utan att använda dig av komihåg lapp. Ännu en anledning att hålla talet kort. Berätta gärna om ett minne som du har med festföremålet som du tycker karakteriserar hen. Kanske något ni gjort eller upplevt tillsammans. Men som jag tidigare nämnt, akta dig för att bli för privat. Är det ett minne så är det heller inte svårt att komma ihåg. Förbered dig gärna genom att berätta högt för dig själv.

4. Rör på dig när du memorerar

Festliga tal

En promenad gör susen

Ja, faktiskt så är det betydligt lättare att komma ihåg något om du samtidigt rör på dig. Ta gärna en promenad och tala högt för dig själv. Passa också gärna på att använda din fantasi och se dig själv hålla talet, hör applåderna och känn känslan av succé. De viktigaste orden är börja och slut så lägg lite krut på dem. De första orden är de som får åhörarna att lystra till och skapar intresse. De sista orden är de som åhörarna bär med sig, ungefär som den goda smaken av efterrätten.

 

 

5. Ett festligt tal behöver humor, men……..

Humor är bra men kan vara svårt. Det är viktigt att vara lyhörd både för publiken och festföremålet så inte skämtet går snett.  Bjud gärna på dig själv, hellre än att du utsätter festföremålet för skämt som kanske inte tas emot på rätt sätt.

Stort lycka till med ditt högtidstal! Du kan läsa mer om mina tankar och tips om högtidstal i tidigare blogginlägg här och här https://ceciliagranquist.se/talartider/

Om du känner dig nervös inför att hålla tal så rekommenderar jag dig min webkurs Våga tala-kom över din talarskräck