Hur långt bör ett tal vara? 3 vanliga fallgropar

Har längden på ett tal någon betydelse? Och i så fall hur långt bör ett tal vara? Hur långt bör ett tal vara?

Har du också lyssnat på talare som kan tala i stort sett hur länge som helst och man vill liksom bara ha mer. Och så andra som man blir trött av att höra efter bara en kort stund? Mmm det har vi nog alla, men vad beror det på? Finns den perfekta längden på ett tal?

Det är mycket som påverkar oss lyssnare och hur länge vi orkar lyssna. Dels beror det ju på lyssnaren själv men det kan du som talare inte göra så mycket åt. Men vad du kan göra är att se till att ditt tal är så pass anpassat för dina åhörare som möjligt. Du kan också använda dig av dina verktyg som röst, ordval och kroppsspråk för att göra ditt tal levande och intressant. Allt detta har jag flera blogginlägg och YouTubevideos som behandlar. Men vad vi skall titta på här är just själva längden och innehållet så att det också blir väl anpassat.

Några vanliga fallgropar när det gäller längden på ett tal hur långt bör ett tal vara

Det finns några vanliga fallgropar som jag tycker du bör tänka på att akta dig för. Här kommer några av dem:

1. Du vill berätta allt.

Ofta när vi brinner för något så vill vi förmedla allt vi kan om ämnet. Men tänk på att det förmodligen är första gången dina åhörare lyssnar på detta. Inom teatern brukar vi använda uttrycket ”kill your darlings”. Det innebär att du skall plocka bort allt som inte tillför något. Skala av och rannsaka dig själv om det du planerar att säga verkligen behövs. Ett annat talande uttryck för detta är ”less is more”.
Fundera på VAD du verkligen skall säga.

2. Talet är inte anpassat för målgruppen

Ett annat misstag är att du kanske återanvänder ett tal som du tidigare har haft och framför det på samma sätt utan att tänka på att dina nya lyssnare är annorlunda. Fundera alltid på VEM du skall tala till. Vad går de igång på? Vilka intressen, vilken kunskap etc.

3. Talet är enformigt.

Ett enformigt tal känns långt utan att behöva vara särdeles långt. Tänk på att variera dig. Vi tar emot kommunikation med våra sinnen så se till att flera sinnen får stimulans. Du kant ex visa bilder eller använda ditt kroppsspråk för att synen skall få stimulans. Variera rösten i styrka och betoningar , kanske spela någon form av musik, så får hörseln sitt.

Så hur långt bör ett tal vara?

Om du tänker på och undviker fallgroparna ovan så kan alltså ett tal få vara riktigt lång, bara det upplevs som att du levererar och är stimulerande att lyssna till. Men känner du dig osäker så skulle man kunna säga att det brukar vara bättre med ett något för kort tal än ett som är för långt.
Ett annat tips är att ta reda på, innan, hur lång tid du förväntas tala. Låt oss säga att du är en av flera talare. Då är mitt råd att gärna hålla talet kort. Din publik skall ju kunna orka att ta in fler budskap än bara ditt. Och kom ihåg att ett längre tal inte alls behöver ta större plats i åhörarnas uppmärksamhet.
Har du en bestämd tid till ditt förfogande så är det också mycket viktigt att du håller dig inom den tidsramen.

Skaffa dig ett bollplank

Många av de som anlitar mig som sin personliga coach behöver just någon som de kan bolla sitt innehåll i sin presentation med. När du anlitar mig som din personliga handledare så tittar vi specifikt på ditt tal. Du kan få hjälp både med innehåll och framförande. Vi jobbar antingen online eller med personliga träffar. Välj det som passar dig bäst. Läs mer och boka personlig handledning här

Lycka till med att hitta den perfekta längden på ditt tal