Innovation och kulturberättelser

Häromdagen fick jag besked från Länsstyrelsen i Skåne om nytt avtal inom Landsbygdsprogrammet. I år blev det Innovationskurs och Storytelling med kulturberättelser som man valt från mig. Två ämnen som står mig mycket varmt om hjärtat. Båda handlar om att vidga sitt synsätt och att bejaka sin fantasi. Något som jag tror blir allt viktigare i den värld vi lever i idag. Mycket ställs på sin spets när världen och förutsättningarna förändras. Det är så lätt att gripas av rädsla och vilja hålla fast vid det gamla. Men som någon skrev i en tidningskrönika, ” När saker och ting förändras kan vi aldrig veta säkert om det blir bättre eller sämre än det var från början. Det enda vi vet säkert är: Om saker inte förändras kan de heller inte bli bättre.” Och det gamla behöver ju inte heller vara fel men om jag inte vågar prova nytt så kan jag ju heller aldrig veta.

Och just förändring är vad båda dessa ämnen till mångt och mycket handlar om. Ja, innovation är ju ganska självklart, själva ordet står ju för att tänka nytt. Men hur är det med storytelling och kulturberättelser? Det handlar ju ofta om gamla traditioner och det som varit. Men om vi inte känner till vår historia så är det svårt att veta vad som är nytt. Det är med hjälp av berättelserna som vi kan förstå både det som hände, händer och kommer att hända.

För dig som blir intresserad kan jag berätta att det kommer att bli en kurs av varje och båda kurserna kommer att hållas redan nu tidig vår. Innovationskursen kommer jag att hålla tillsammans med Staffan Håkansson som har specialiserat sig på innovativa tekniker och skulle kunna beskrivas som en personifiering av idéspruta. Vi planerar att kunna hålla kursen på självaste skottdagen den 29 februari.

Kursen storytelling med kulturberättelser är en tvådagarskurs, planerad till torsdagarna 10 och 17 mars. Eftersom jag endast fått avtal om en av varje så räknar jag med ett hårt tryck så hör av dig redan nu om du är intresserad. (använd gärna kontaktlänken). Vill du läsa mer om innehåll så titta in på länken Nyheter.
För båda utbildningarna är målgruppen landsbygdsföretag. Företag som vill hitta nya möjligheter att driva företag och attrahera kunder och besökare till sina verksamheter.

Vare sig du vill gå kursen eller inte så skall du nu få några enkla tipps som start hur du kan tänka i nya banor:

  1. Sluta tänk.
    Med det menar jag att det vanligaste hindret när vi skall tänka kreativt är att vi låser oss i för många tankar. Börja hellre med att ”spåna” helt fritt. Börja gärna med att lyssna på musik, teckna, måla eller röra på dig. Välj något som passar dig och får dig att känna dig fri i tanken.
    Därefter kan du tratta ner och så småningom se hur din idé kan förverkligas
  2. Vänd på tanken. Om du till exempel har ett problem som du tänker att ”det här går inte” eller det här kan jag inte”. Pröva att istället tänka: ”Om det här gick”, Om jag skulle kunna detta?”
  3. Fråga dig själv vad du skulle vilja skall hända? Tillåt dig att verkligen se framför dig vad du vill. Bygg upp en bild och ställ dig själv i bilden.

Tre små tips som start. Sedan är det klart att du bör se om idén är genomförbar. Men var aldrig rädd för att tänka vidlyftigt i början, våga testa och ha tålamod.
Lycka till och

Härlig helg!

Ceciliasignatur