Håll intresset vid liv! 3 tips

Hur håller man intresset vid liv? I veckans blogg skall jag ge dig 3 bra tips. För det är ju en sak att lära sig tala och presentera bra men en helt annan sak att dessutom hålla intresset hos publiken vid liv. Vi vill ju att publiken inte skall tröttna eller kanske t o m somna under vår presentation, eller hur?

3 tips för att hålla intresset vid liv håll intresset vid liv

1. Variera dig

Det finns inget så sövande som ett monotont prat eller upprepande. Dessutom lyssnar vi på olika sätt, några är visuella och gillar bilder och bildspråk, andra är mer auditiva eller kanske kinestetiska. Med rösten kan du både förstärka och höja spänningen. Så se till att träna din röst så den blir intressant att lyssna till. Tänk på att om du sänker rösten så är det extra viktigt med artikulation. Du kan också variera dig med tempo och kroppsspråk. Använder du powerpointbilder eller media så se även till att de är varierande, tydliga och intressanta. Men variera inte bara för varierandets skull utan se till att allt du gör är relevant och äkta för det du vill framföra.

2. Skala bort

En fälla som väldigt många hamnar i är att vilja säga för mycket. Du brinner säkert för det du vill framföra och du vill berätta om allt. Men då är det så lätt att det mesta försvinner i mängden.Så se till att skala bort allt som inte tillför något. Se till att vara tydlig med ditt budskap.

3. Tänk på VEM du talar till

Innan du möter din publik, ta reda på så mycket du kan om dem. Kan du få publiken att känna att du talar till just hen så blir de betydligt villigare att lyssna och du håller intresset vid liv. Fundera på vad som kan intressera just din publik här och nu. Vad går de igång på? Kanske du vill berätta något (storytelling), bra! Men välj då en berättelse som din publik kan identifiera sig med.

Vill du träna dig att hålla intresset vid liv?

Just nu har jag ett fint erbjudande när du anlitar mig som coach. Du får då välja en av mina webbkurser som bonus, kostnadsfritt. Titta in och läs om erbjudandet här