Kill your darlings!

Att rensa och plocka bort allt som inte verkligen behövs, ”kill your darlings”, är nog bland det svåraste i presentationsteknik eller när vi skall göra en sk ”pitch”. Men, oj, så viktigt!

Jag tror inte jag är ensam om att både ha lyssnat på föreläsningar eller varit på nätverksträffar där folk skall presentera sig. De pratar och pratar, radar upp fakta och hela CV:t + lite till. Men hur mycket kommer vi ihåg? Inte speciellt mycket.

Men igår blev jag glatt överraskad. Jag var på nätverksmöte med Ystadsnätverket DoIt och till ovanligheten fick jag vara med om en mycket kort presentationsrunda. Alla presenterade sig mycket kort och koncist vilket fick till följd att vi kom ihåg. Ja, inte allt, men det blev betydligt lättare att göra sig en bild av var och en och komma ihåg så pass att vi blev nyfikna på varandra. Sabina som är ordförande för nätverket konstaterade glatt att trots att vi var så många denna morgon så hade väl aldrig presentationsrundan gått så snabbt. Och jag tror heller aldrig jag har hunnit bli så nyfiken på så många efter en presentationsrunda, det var flera som jag gärna ville prata mer med.
Själv fick jag beviset när en av tjejerna efteråt kommer fram till mig och säger: ” Hej, vad var det du sa att du gör? Jag uppfattade bara att du är bra på att tala inför andra”.

En pitch skall vara en dörröppnare till vidare konversation

Det här är det bästa som kan hända efter en presentation, jag hade skapat nyfikenhet och tjejen ville veta mer. Nu när vi var på tu man hand kunde jag ta tillfället i akt och berätta mer, jag kunde också ställa frågor som hjälpte mig vidare att berätta om det som är intressant för just henne att höra mer om.

Strunt i CV och plocka fram det personliga

Ett annat bevis för hur viktigt det är att göra personliga avtryck fick jag i form av ett mejl från Margareta som jag har förmånen att vara personlig talarcoach för.
Margareta är medlem i ett internationellt nätverk som skulle träffas i London. Var och en skulle göra en kort presentation av sig själv på 2 minuter. När Margareta förberedde sin presentation kom vi fram till att skippa hela det kronologiska CV:t och alla fina meriter. Istället frågade jag Margareta vad hon ville åstadkomma med sin presentation, vad hon ville att lyssnarna skulle känna och göra efter att hon sagt sitt. Med de frågorna i fokus kunde hon skala ner betydligt och skapa en kärnfull presentation som blev både personlig och samtidigt visade på hennes kompetens.

Igår fick jag ett mejl där hon skrev att, det hela hade gått jättebra och att hon både hade fått beröm för sin presentation och skapat nyfikenhet för det hon gör.

Härlig helg!