Kittla sinnena med storytelling!

Det unika med en berättelse är att den talar direkt till våra sinnen. Det är det som gör upplevelsen. Du ser och hör det som berättelsen handlar om i din fantasi. Eller som pojken sa: ”jag får bilder i mitt huvud”. Så om du vill att din berättelse verkligen skall arbeta för dig och ge din mottagare en stark upplevelse så bör du använda beskrivande ord som ”kittlar” sinnena.

Häromdagen hade jag ett uppdrag där man önskade att jag berättade om Fritiof Nilsson Piraten. I mitt researcharbete och för att fräscha upp minnet inför uppdraget så plockade jag fram ett par av klassikerna. Säga vad man vill om Piraten men en mästare i att beskriva och kittla sinnena med storytelling, ja det var han.

Hans personbeskrivningar är så levande att jag som läsare både ser och hör personerna framför mig. Nu var Piraten noga med att skilja på berättande och skrivande, vilket jag håller med om. Som muntlig berättare kan du använda dig av både röst och kroppsspråk medan du som författare har formuleringar och ordval som redskap. Men i båda fallen så handlar det om att tala till våra sinnen. Och det är här jag vill ge dig några tips på vägen.

Kittla sinnena med storytelling

Använd flera adjektiv

Adjektiven beskriver hur något är eller något ser ut. Men nöj dig inte bara med ett adjektiv utan använd flera. Kittla sinnena genom att beskriva så levande som möjligt. När du skriver så handlar det om att verkligen forska och fila på adjektiven så att det blir så tydligt och levande som möjligt.

I boken Bock i Örtagård beskriver Piraten Hovmästaren så levande att man nästan kan förnimma honom i rummet. Jag älskar speciellt hur han beskriver Hovmästarens mustasch: ”Han hade det maneret att emellanåt blåsa ut överläppen som för att kväva en nysning och då stodo de gråsprängda, stubbade mustascherna rätt ut som munborst på ett rovdjur”

Visst är det en underbar beskrivning.

I muntligt berättande är rösten och kroppsspråket adjektiven

Även i den muntliga berättelsen är det bra att använda beskrivande ord. Men ta också med känslan, rösten och kroppsspråket. Visa att väskan är tung. Låt det höras i rösten att han är trött.

beskriv med kroppsspråkKittla sinnena med storytelling

 

 

 

 

 

 

Vill du träna att kittla med storytelling så häng med på min kurs i oktober.

Härlig helg!

Cecilia Granquist AB