Konsten att komma ihåg vad du skall säga

Många som skall hålla föreläsningar eller tala inför andra oroar sig för hur de skall komma ihåg allt. ”Tänk om jag glömmer nåt!”. Och så låser de sig vid långa manus som de inte vågar släppa. Om du låser dig vid ett skrivet manus så blir det lätt att det hela blir tråkigt och stelt med följd att åhörarna slutar lyssna.
Skriv gärna ett manus, men våga släppa det när du väl står där och möter din publik.
Därför vill jag denna vecka ge dig några tips:

Konsten att komma ihåg vad du skall säga

Början och slut

Egentligen är det endast början och slut som du behöver träna in så att det sitter. Har du bara sedan en ”röd tråd” för vad du vill säga så räcker det långt.
Kom ihåg att åhörarna inte vet vad du skall säga, de vet ju inte om du glömmer något.

Tala om vad du skall säga, säg det och tala om vad du har sagt. 

En bra början är också viktig eftersom det är då åhöraren bestämmer sig för om hen vill lyssna eller inte.

Slutet är viktig eftersom det knyter samman det du sagt och är det som åhöraren bär med sig. Kom bara ihåg att när du sagt dina slutord så är det slut. Kommer du på att ha glömt något så låt det helst vara, risken är annars att det bara ”luddar” till det budskap.

Berätta för dig själv

Ett bra sätt som jag själv gärna använder mig av är att jag berättar för mig själv. Jag håller helt enkelt min föreläsning för mig själv i mina tankar. Samtidigt passar jag på att se min publik framför mig. Jag kan till och med fantisera fram frågor som publiken ställer. Det bästa då är att det naturligtvis alltid blir succé.

Tänk: Vem, vad och varför

Jag har tidigare skrivit om mina 3 V frågor som är så bra att ställa sig inför ett framträdande. Har du svarat på de frågorna blir det också betydligt lättare att komma ihåg.

Citat får läsas innantill

Om du t ex vill citera någon eller har några speciella fakta som är viktiga att de blir korrekta. Ha då ett papper och visa publiken att du läser innantill.

”Kill your darlings”

Ett av de vanligaste ”felen” talare gör är att vilja berätta allt. Men kom ihåg att din åhörare omöjligt kan ta till sig allt. Vi tröttnar snabbt och slutar att lyssna. Så rensa i det du skall säga och tänk istället på ditt syfte och vad du vill att dina åhörare skall bära med sig.

Om du behöver ”kom ihåg” för att komma ihåg vad du skall säga

Vill du ändå ha ett kom ihåg så använd hellre en mindmap eller punktlista, undvik ett långt manus med mycket text. Lägg gärna dina punkter vid ett bord bredvid dig istället för att hålla dem i handen. Det handlar om att våga ”släppa livbojen”

Lycka till och härlig helg!

.