Konsten att bli en vass talare

Ett av mina mest roliga uppdrag är att få coacha andra i sin utveckling. För ett par månader sedan så damp det ner en förfrågan i min mejlbox. Mejlet var från Margareta som ville ha hjälp med att bli en riktigt vass talare. Nu har Margareta och jag träffats ett antal gånger och jag kan se framstegen.

Vägen från bra talare till Vass talare

Margareta tillhör gruppen som redan är både vana och duktiga att tala inför publik. Men hon ville något mer, hon ville bli ännu bättre, hon ville bli en vass talare. Och jag tänker: Tänk om fler kunde resonera som hon? Så många talare det finns med viktiga budskap som skulle må bra av att vässas till. Margareta arbetar med att hjälpa ledare att bli modiga ledare och hon hade modet att själv be om hjälp att framföra sitt budskap.

Vad gör då en vass talare?

Den största hemligheten med att bli en riktigt vass talare enligt min mening är att aldrig stanna upp utan att vilja utvecklas. Precis som en vass kniv kan bli slö så kan en vass talare bli medioker. Det handlar om att se till att  vässa sina instrument. Jag brukar ju tala om de viktiga V frågorna (Vem, vad varför) men också mitt tillägg VIN (vårda dig själv, visa intresse och var närvarande). Skall du bli och fortsätta vara en vass talare så behöver du framförallt Vårda dig själv.

Skaffa en PT

Det blir alltmer populärt att skaffa en personlig tränare (PT) för gymmet eller för att börja med en ny diet, varför då inte skaffa en PT i talarkonst, tänker jag. När Margareta och jag jobbar så är det hela tiden henne, hennes utveckling och det hon vill förmedla som står i fokus. Vi tränar det som just hon behöver just nu. Margaretas har  redan en föreläsning som vi utgår ifrån och det är jättebra för då blir det så mycket mer konkret än annars. Men naturligtvis går det att träna övningar i allmänhet och improvisera fram olika framföranden.

Några självinlärningstips

Visst kan du träna en hel del själv utan en PT (fast det är både roligare och lättare). Därför skall du få några tips som du själv kan träna där hemma på kammaren:
Rösten: Hitta volym och spänst i rösten då blir det också lättare att använda den på ett mer spännande och intressant sätt. Börja gärna med en avspänningsövning så du blir av med eventuella spänningar. Gör sedan några röstövningar för att tänja smidigheten. Det kan du göra med att göra ett ljud som en ”tonbåge”. Lek gärna med rösten, läs sagor och brumma som en björn och pip som en mus, då lär du känna din röst och dina tonlägen. Kom bara ihåg att det aldrig skall göra on i halsen när du tränar.

Kroppsspråk. Testa vad som händer när du tar ett steg fram eller ett steg tillbaka. Våga röra dig på scen. Du skall se att bara genom hur du rör dig så signalerar du olika.

Ord. Även ord går att träna, hitta synonymer för att variera språket och framförallt anpassa språket efter dina åhörare. Här handlar det faktiskt mest om att lyssna

Lycka till och härlig helg!