Konsten att hålla tal

Nu stundar det talartider igen. Maj månad är den mest populära månaden för giftemål och så har vi ju alla studenter och konfirmationer. Kanske tillhör du en av alla de som just nu våndas inför att hålla ett tal till någon närstående? Ett tal till en nära och kär skapar lätt extra press. Det skall ju samtidigt vara lagom långt och kärnfullt så både festföremålet och gästerna får behållning. Så till dig kommer här några tips.

Konsten att hålla tal, 5 tips

1. Hellre för kort än för långt.

Många tal tenderar att bli alldeles för långa, du vill ju berätta så mycket om din vän. Att hålla ett långt tal som engagerar lyssnarna är mycket svårt och många gånger är ni flera som skall hålla tal då blir det lätt tröttande att lyssna på alltför långa tal. Man brukar säga max 3 minuter men redan vid 2 minuter hinner du säga en hel del. Akta dig också för att bli alltför privat. Även gästerna skall ju få behållning av talet och då är det inte så lyckat med exempelvis privata skämt som bara du och festföremålet förstår.
Satsa hellre på ett kort och kärnfullt tal som alla har behållning av.

2. Berätta i stället för att ”tala” vid högtidstal.

Med det menar jag att tal ofta har en tendens att bli alldeles för högtravande. Om du väljer att berätta om något som du tycker beskriver din vän så är det lättare att tala naturligt. Talet kommer från hjärtat och det är ju det som är meningen, eller hur?

3. Lyft den du talar till.

Tyvärr så har jag själv lyssnat på alldeles för många tal där talaren mest koncentrerar sig på sig själv. Träna på ditt tal där hemma, när du väl står där skall du ha hela fokus på din publik och det du vill framföra. Repliken ”jag är ingen talare” borde portförbjudas. Be aldrig om ursäkt. Genom att du ställer dig upp för att hålla tal begär du ju att folk skall lyssna och inte vill de lyssna på någon som säger sig inte kan eller vill. Så se till att du själv tror på dig.

4. Memorera början och slut.

Egentligen är början och slut det viktigaste i ett tal. Det är i första meningen du skall ”fånga” lyssnarna och i sista meningen du gör avtrycket. Träna in dessa två meningar så blir det också mycket lättare för dig att komma igång och även komma ihåg vad du skall säga.

5. Våga tala utan papper.

Eller åtminstone inte en hel A4 fylld med text. Känner du att du behöver någon form av minnesanteckningar se då till att där bara är några minnesstolpar. Ett tal skall komma ur hjärtat och det gör sig bäst utan papper. Kom ihåg att publiken vet ju ändå inte vad du skall säga så det märks inte om något faller bort.

Lyssna gärna på filmen där jag berättar om tipsen

Vill du ha hjälp att träna så ta gärna hjälp av någon av mina onlinekurser

Och vill du som många andra jag hjälpt ha min hjälp ”IRL” så anlita mig gärna som din personliga tränare. Bor du inte alltför långt bort, kan jag antingen komma till dill eller du till mig.

Stort lycka till med ditt högtidstal!