Konsten att vara en autentisk talare

En autentisk talare

En av hemligheterna hos riktigt skickliga föreläsare, de jag kallar för stjärnföreläsare, är att de vågar vara sig själva, de är äkta, de är autentiska.

Men hur blir man en autentisk talare? Det är lättare sagt än gjort. I veckans blogg har jag därför sammanställt några tankar och råd som kan hjälpa dig att plocka fram din autenticitet.

1.Träna så att du kan glömma

Det första rådet jag vill ge är att träna ”ditt instrument”. Och då menar jag att du behöver träna dig själv som talare så att du blir trygg med dig själv. Du vet vad du kan och hur du kan använda din röst, ditt kroppsspråk och dina ord. Det är först när du är riktigt säker som du kan lägga ifrån dig fokus på hur du gör och istället vara närvarande och äkta. När du känner dig säker på dig själv kan du glömma dig själv och istället koncentrera dig på den du talar till. Det är då din äkthet, din autenticitet kan visa sig.

2. Ha överseende med dig själv och andra

En tillåtande attityd är också viktigt. Om dukan visa att du har en tillåtande attityd både inför dina egna fel och brister såväl mot andras så blir det betydligt lättare att vara den du är.

3. Lär känna dig själv

Ju mer du lär känna dig själv som person och människa ju lättare är det att visa ditt rätta jag. Unna dig att vända tankarna inåt en stund. Vem är du? Lär dig se skillnad på dåliga manér, dålig hållning och personlighet. En personlighet sitter aldrig i en dålig hållning eller dåliga manér. Nej, en personlighet är något mycket finare, lär dig uppskatta dig själv för den du är.

Försök också att ta ett steg åt sidan och se dig själv utifrån, det ger dig perspektiv på dig själv.

Själv brukar jag ta hjälp av en stunds mental träning, det stärker både självkänslan och ger en inre frid.

4. Akta dig för att anpassa och göra dig till för mycket

Att göra sig till och anpassa sig efter vad man tror är folks förväntningar fungerar nästan aldrig.
Men jag brukar ju säga att du skall ta reda på VEM, du skall tala till! Hur stämmer då detta ihop?

Det är skillnad på att ”göra om eller göra till sig”och att vara lyhörd.

När du tar reda på VEM du skall tala till så visar du att du är lyhörd inför de du skall tala till. Du anpassar ditt språk så att de förstår och är lyhörd för deras intressen. MEN för den skull behöver du inte bruka våld på dig själv, du plockar bara fram den sidan av dig själv som passar in i sammanhanget. Och eftersom du har tränat ditt instrument och du har god självkänsla så behöver det inte bli så svårt.

Men att försöka spela upp en ”professionell” fasad som du dessutom troligen känner dig obekväm med, blir bara fel.

5. Våga visa dig sårbar

En autentisk person vågar visa sin sårbarhet. Om du skulle råka säga fel eller ”dabba dig” på något sätt så bjud på det. Det är då du visar att du är människa, en person som din publik kan identifiera sig med. Men sätt det inte i system, det avslöjar sig och får då istället motsatt effekt.
En tillåtande inställning till dig själv kommer också att ge dig större säkerhet. En säkerhet som hjälper fram din autenticitet.

Vill du träna din talarförmåga?

Med min online utbildning kan du träna när och var du själv vill. Läs mer om den här

Eller gå min uppskattade sommarkurs  17-18 augusti. Läs om den här

Kanske du vill träna att bli autentisk framför kameran? Passa då på att vara med på kursen Bli bekväm inför kameran den 16 och 23 april. Läs om den och boka plats här