Hej,
Denna vecka vill jag spinna vidare på det här med ord och hur vi kan använda orden för att påverka. Inom kommunikationssammanhang brukar vi tala om språkmönster, ett sätt att sätta ihop ord och meningar så att mottagaren kan läsa in sin egen innebörd i det man säger. Språkmönster är något vi alla använder mer eller mindre medvetet.
Jag tror som vanligt att det viktigaste även här är att vi lyfter upp och blir medvetna om hur vi använder vårt språk. Först då kan vi förstå och välja hur vi vill använda kunskapen.
Har du någon gång hört, t ex det här?; Så säger alla, eller; expertisen påstår……Folk i allmänhet anser, Det har bevisats att…..
Fler än jag som gått på det? Detta kallas för förlorad källa. Ett mycket vanligt sätt att lägga in normer och betydelser utan att den som gör bedömningen identifieras.
Ett annat språkmönster är det som kallas för tankeläsning. Det kan se ut så här; Jag vet att du skulle tycka om den här kursen. Eller; Du inser säkert att det här är rätt väg för dig. Många tycker som du att det här är mycket intressant.
Ett tredje uttalande är det som kallas för orsak och verkan, vilket helt enkelt innebär att det ena leder till det andra. Några exempel;
Nu när vi går mot jul så kommer livet att te sig mycket enklare. eller; Att delta på mina kurser kommer att underlätta för dig i många avseenden, Studier av världens främsta kommunikatörer har lett fram till den metod jag använder och som ger dig alla enkla redskap du behöver.
Så har vi påståenden som säger att en sak innebär eller betyder samma som en annan sak. Några exempel på det är:
Att delta på mina utbildningar är bästa sättet för personlig utveckling. Med vår nya mobiltelefon får du tillgång till de nyaste tekniska lösningarna. Du gör ett bra jobb, du är lycklig.
Ett annat språkmönster är att använda sig av påhängsfrågor. Något som är mycket vanligt:
Genom att läsa den här bloggen, har du lär dig en hel del. Eller hur? Det är kul med jul. Inte sant? Ni har alla utvecklats framåt efter vår kurs. Visst har ni?
Detta var några exempel på språkmönster som är vanligt förekommande. Som jag skrev i början så tror jag det viktigaste är att bli medveten. T ex när någon påstår att expertisen eller alla tycker eller anser något så ”klä av” mönstret genom att fråga: Vilka är alla? vilken expertis menar du? Du kan också be den som talar att förtydliga; Vilka tekniska lösningar ger er nya mobiltelefon?
Är du medveten om dessa mönster så kan du även använda dem för att få med dig mottagaren. Hjälpa mottagaren att plocka in sina egna tankar i ditt påstående. Då blir det tydligt för mottagaren, mottagaren har skapat sig en egen bild av det du säger. Detta tillsammans med röst och kroppsspråk bli mycket kraftfullt.
Denna helg startar advent och snart är julen här. Många är alla julmarknader. En sådan vill jag gärna slå ett extra slag för. Det är Sophiaskolans sagolika Julbasar i Rörum, här på Österlen. Den äger rum nästa helg, lördagen den 3 december. Denna basar bjuder på så mycket allt från musik, härliga bakverk i caféet och naturligtvis alla fantastiska hantverk. Och vill du se mig IRL så kommer jag att berätta hiskeliga julberättelser kl 13 och 15, denna dag. Så styr kosan mot Österlen och upplev denna sagolika basar som bara en Waldorfskola kan uppbringa. Visst ses vi?
Men först vill jag önska dig härlig 1:a advent!
Cecilia