En av våra vanligaste rädslor är att tala inför publik. Ja, enligt en undersökning så är fler rädda för att tala än för ormar och krig! I veckans blogg skall jag därför ge dig 3 tips som garanterat kommer att hjälpa dig. Läser du bloggen i realtid kan du dessutom anmäla dig till mitt gratis webbinar nästa vecka den 15 maj då jag kommer att prata om detta. Länk finns längre ner i bloggen.
1. Är du nervös för att tala? Byt ut ordet nervös
Att känna lite nervositet inför en presentation är egentligen bara bra. Det innebär att du får lite extra energi och är på hugget. Det är när nervositeten får ta överhand och ”äter upp” allt ditt fokus som den blir destruktiv. Säkerligen har du em massa minnen om hur det är att vara nervös. När du tänker: ”nu skall jag INTE vara nervös” så poppar dessa minnen upp och påverkar dig. Hjärnan har en massa bilder och minnen av ordet nervös men ordet inte säger inte så mycket och ger inga bilder eller minnen. Så testa att byta ut ordet nervös mot ett ord som är mer positivt men ändå har lite av samma symptom. Prova t ex med ordet exalterad, då är du också energifyllt och på hugget men på ett positivt sätt, eller hur? Så när du känner det där pirret eller fjärilarna i magen, tänk då: ”Jag är exalterad”.
Tankens makt är stor så bara att träna tankarna kommer du mycket långt med.
2. Ta hjälp av din andning
Inte för att du behöver mer syre (det ser kroppen till att du får tillräckligt) men för att andningen påverkar spänningar. När vi känner oss nervösa så spänner vi oss lätt och andningen åker upp i halsen. Spänningarna gör att det blir svårare att tänka klart och i värsta fall får vi den där hemska blackouten. Träna djupandning och ta en ”pust av välbehag” så blir det lättare att slappna av.
3. Ta hjälp av ditt kroppsspråk
Kropp och knopp hör ihop. När du är rädd så kryper kroppen automatiskt ihop i skyddsställning. Den hållningen stärker signalerna till din egen hjärna att det är fara på färde. Dessutom signalerar kroppen ut till dina åhörare att du är rädd och ”ger upp kampen”. Om du istället tränar att sträcka på dig och öppna upp ditt kroppsspråk så signalerar du självkänsla både till dig själv och din publik. Prova gärna min ”gardinövning” som är både enkel och effektiv. Inom kommunikationssammanhang så brukar detta också kallas för powerstance.
På bilden ser du min företagarkollega Ingalill Vestman praktisera powerstance.
Så testa nu dessa tre tips så skall du se att redan där så händer det undervärk. Läser du bloggen i realtid så kan du passa på att anmäla dig till mitt fria webinar som jag håller på onsdag den 15 maj.
Kanske du läser bloggen lite senare men vill få mer hjälp? Då kan du anmäla dig till min onlinekurs Våga tala! – Kom över din talskräck Och självklart kan du alltid kontakta mig för att få hjälp.