Ordens betydelse

Hej!

Fortfarande inspirerad av Anders Sigrell, retorikprofessor på Lunds universitet, funderar jag vidare på ordens betydelse.

Anders poängterar i sin bok hur viktigt det är att välja rätt språk och att betydelsen skapas hos mottagaren. Men hur väljer man då ”rätt” språk och vad är rätt språk? Kan man undra.

Själv anser jag att det bästa verktyget för att hitta just de rätta orden är öronen. Lyssna, lyssna och lyssna!

Även om vi talar samma geografiska språk så kanske vi inte talar samma sociala språk. Genom att lyssna på din mottagare så får du information, viktig information på många plan. Och då menar jag både själva ordvalet, tempo i talet och tonläge. Allt detta ger dig information och ju närmare du kan komma din mottagare  (obs!utan att härma) ju lättare når du fram med ditt budskap.

Men då kanske du tänker; hur gör jag när jag har en hel publik framför mig, då kan jag väl inte lyssna, alla fall inte på alla samtidigt!?

Jovisst kan du lyssna in en hel grupp. Kanske inte riktigt på samma sätt som i ett enskilt samtal där det blir mer specifikt. Men du kan lyssna in atmosfären, kommentarerna, frågorna etc. Allt detta kräver en lyhördhet för nuet och att du kan känna dig lugn och säker i dig själv och det du vill förmedla.

När jag gick min fortbildning på Malmö scenskola så avslutade vår röstpedagog sitt övningskompendie till oss med orden: ”Glöm nu allt vad du lärt dig och koncentrera dig fullt ut på din publik”. Det är en uppmaning som jag har haft en enorm nytta av under årens lopp som kommunikatör. Öva, det gör jag (gärna flitigt och ofta) hemma på kammaren. Men när det är dags, när jag möter min publik, ja då är det de som gäller då måste jag kunna lita på det jag förberett, vara här och nu fullt ut med energi, lyhördhet och lust.

Ja, lust är också viktigt, det får jag ta och skriva några rader om nästa vecka.

Nu önskar jag dig

Härlig helg!

Cecilia