Personlig handledning i presentationsteknik

I veckan hade jag glädjen att få göra ett av mina coachning eller handledaruppdrag. Jag fick så underbar respons så därför tänkte jag denna vecka slå ett slag för mitt personliga handledningspaket. Naturligtvis bjuder jag som vanligt även på lite tips och tankar i ämnet.

Alla hanledningsuppdrag läggs givetvis upp specifikt efter kundens egna behov och önskemål men veckans uppdrag blev så pass effektivt och bra så därför vill jag beskriva det för dig.

Vi började med att jag följde med för att lyssna på en av min kunds föreläsningar. Jag förhöll mig så inkognito som möjligt för att inte störa eller väcka alltför stor uppmärksamhet. Genom att se och lyssna på min kund i aktion så fick jag en mycket bra bild både över vad som var bra och vad som kan förbättras och utvecklas.

Någon dag senare sågs vi igen, då hemma hos mig. Vi gick igenom föreläsningen tillsammans och tittade på utvecklingspotentialen. Men inte bara det. Eftersom jag både sett och hört min kund så kunde jag nu ge mycket specifika övningar anpassade efter just hennes behov. Summa summarum, mycket effektivt!

Många tänker nog att ett sådant här upplägg måste bli väldigt kostsamt. Och om sanningen skall fram så har jag nog även själv tänkt så. Men det hela landade inte på mycket mer än 3 timmar i effektiv tid. Översätter jag då den summan i en vanlig kursavgift så går det ungefär jämt ut men blir samtidigt så mycket effektivare.

Nu vill jag absolut inte förkasta en traditionell kurs. Den ger istället något annat mervärde som att se, möta och höra övriga kursdeltagare, vilket är mycket givande.

Och det är också så jag älskar att arbeta, i olika former och konstellationer, så berikande!

Men jag lovade ju ett tips också; det får bli det jag brukar kalla för ”hjärnsträckare” eller ”bensträckare för hjärnan”.

Vad kan det nu vara då? Jo, som du säkerligen redan vet eller har varit med om så orkar helt enkelt inte vår hjärna med hur mycket information hur länge som helst. Även om ämnet är mycket intressant och du verkligen VILL lyssna så blir det svårt att ta in allt efter ett tag. Därför vet också de flesta föreläsare att man behöver en stunds bensträckare. Men ibland är det svårt att få till den där bensträckaren, då kan du ta till ”hjärnsträckaren” istället. Det du gör är att du under din föreläsning gör ett litet avbrott från ämnet och berättar gärna något lättsamt, en anekdot eller berättelse av något slag, något som gör att jag som lyssnare kan slappna av en liten stund för att sedan återgå till koncentrationen. Kan du sedan få dina åhörare att röra på sig (man behöver inte alltid resa sig och gå ut) exempelvis genom att sträcka på sig, vända sig om eller något liknande så är det ännu bättre.

Härlig helg!

Ceciliasignatur