Powerstance och Göttinnibelli

Hej,

Denna vecka har jag lärt mig två nya ord, Powerstance och Göttinnibelli. Powerstance skulle man väl kunna översätta med kraftfull hållning. Från diskussionen på kursen där jag hörde om ordet är det ett ”nytt” sätt att använda sig av kroppsspråket för att få styrka. Om jag förstått det rätt så utgår man mycket från rockmusikers hållning, bredbenta och gärna med ett framskjutet bröst.
Ibland blir jag lite trött på alla dessa amerikanska uttryck. Det är som om gamla sanningar behöver ett häftigt amerikanskt namn för att det skall bli attraktivt. Men visst, jag köper det och erkänner att Powerstance låter mycket häftigare än t ex kroppsspråkets makt eller kraftfull hållning.

Göttinnibelli då? Jo, det är ett ord jag snappade upp när jag satt i bilen på väg till en av mina kurser och lyssnade på P1 häromdagen. Ett reportage om en japansk konstform ”Butto”, mycket intressant i sig men det jag fastnade för som tränare i kommunikationsverktyg var ordet göttinnibelli. Pedagogen som berättade hur hon tränade sina dansare i som hon sa kroppsmaterial, sa så här; jag brukar inte hålla på att förklara så mycket, hur och var det skall kännas utan jag ber istället eleverna att säga ordet göttinnibelli så hittar de magstödet direkt.
Jag blev ju nyfiken och provade det genast på mina kursdeltagare som jag var på väg att träffa. Och minsann så hittade de kraften i sina röster och stödet satt där.

Både din kropp och röst är kraftfulla verktyg. Ofta talar vi om hur båda dessa påverkar andra när de lyssnar på dig. Men det är också som så att du påverkas själv av både din kropp och din röst. Så vill du känna lite ”power” prova lite Göttinnibelli och Powerstance. Kanske kan du plocka fram luftgitarren och sjunga Göttinnibelli.

Härlig helg!

Cecilia