Prokastinerar du?

Du som brukar läsa min blogg så här under sommaren vet att jag brukar besöka Simrishamns frukostmöten under juli månad. Det har blivit som ett litet allmänbildningsuniversitet. Är du i Simrishamn en vardagsmorgon kl 8.30 i juli  så kan jag varmt rekommendera ett besök till hamnplan och Frukostmöte. Varje vardag under månaden talar någon intressant person och ämnena varierar allt från ren underhållning till mer allvarliga ämnen.

Prokastinering

I går torsdag fick vi lyssna på Alexander Rozental, psykolog, som forskat om prokastinering, dvs att skjuta fram saker och uppgifter framför sig. Av oss som lyssnade, tror jag, de flesta av os, kom fram till att vi prokastinerar i alla fall lite då och då. Vem har inte  t ex, när du öppnar din dator för att göra en uppgift blivit ”hindrad” av att kolla in på sociala media eller kolla mejlen först och så har tiden ”bara gått”. Eller om du är företagare och har bestämt dig för att ringa de där säljsamtalen, istället för att verkligen ringa gör något annat istället?

Alexander gav oss några bra råd för hur vi kan träna och komma över prokastinering när vi tycker det börjar försvåra vår vardag. Tipset han gav är en ekvation och det fina med den är att det hjälper redan med att ändra på en av de fyra delarna för att det skall förbättras. De fyra delarna i ekvationen är:

1.Värde – om vi inte ser något större värde med uppgiften är det ju lättare att skjuta fram. Så se till att hitta värdet och belöna dig själv. Hitta din motivation.

2. Förväntan – tilltro att nå värdet.Tro att du kan lyckas med uppgiften.

3. Tid – hur långt fram i tiden ligger ”deadline”? Om det ligger långt fram är det ju lättare att skjuta fram uppgiften. Sätt därför gärna delmål och sk SMARTA – mål ( specifikt, mätbart, accepterat, realistiskt och ansvar). Följ upp med belöningar.

4. Känslighet för fördröjning – impulsivitet. Denna del handlar mycket om personlighet. Är du en impulsiv person är det lättare att lockas av det som händer nu och skjuta fram det som du egentligen hade förutsatt dig att göra.

Prokastinering i kommunikation

I kommunikationssammanhang så kan jag se att prokastinering är mycket vanligt. Hur många gånger skjuter vi inte upp besvärliga samtal? Och kanske skjuter du upp beslutet att vilja träna dig till att bli en stjärnföreläsare?
Så istället, ta itu med din prokastinering och se till att få det gjort.

Idag skall jag lyssna på Peter Gärdenfors, kognitionsforskare. Ämnet är hur man puffar fram beslut, verkar som en intressant fortsättning på gårdagen.

Härlig helg!

Cecilia Granquist AB