Rädsla är en känsla som kan ställa till så mycket elände samtidigt som den är livsviktig för vår överlevnad.
Men jag tror att det är samma sak med rädsla som med så mycket annat, vi måste lära oss hantera den inte undertrycka den.
Rädslan finns hos oss alla men det är när vi låter den ta överhanden som den blockerar oss. Likadant är det när vi försöker förneka den, undertrycka den, då pyser den liksom igenom och ställer till elände.
När jag jobbar med människor och kommunikation så möter jag ofta det här fenomenet. Både när det gäller i presentationssammanhang och i kommunikation mellan människor. Rädslan ger upphov till missförstånd, den lockar fram dåliga sidor hos folk och den blockerar. Det kan vara rädslan för att göra fel, göra bort sig, bli förlöjligad, vara för tråkig, vara för oseriös etc, etc.
Jag tror det är jätteviktigt att lära sig ”fejsa” sin rädsla. För det första våga känna att; nu är jag rädd. Först då kan du fråga dig själv; vad är jag rädd för? Är det så farligt egentligen? Vad kan jag göra för att byta ut rädslan mot säkerhet?
Häromdagen fick jag en fråga (inte alls ovanlig) från en person som i vanliga fall både är mycket social och har lätt för att prata med andra men när det gäller att ställa sig framför en större publik, ja då låser det sig, då kommer skräcken. För en sådan person kan det kännas extra besvärande eftersom folk i omgivningen inte förväntar sig att hen skall tycka det är obehagligt att tala inför publik. Hen känner pressen att prestera och bara det kan ju kännas skräckfyllt, eller hur?
Det finns många knep och metoder för att komma över scenskräck men en bra metod som jag gärna förespråkar är mental träning och som jag var inne på i förra veckans blogg; att förbereda sig med att se och höra sig själv hålla föreläsningen innan det är dags. Men våga också känna känslan av rädsla, vad är det som är så obehagligt? Vad kan du göra för att det skall kännas mer bekvämt?
När det handlar om kommunikation mellan människor är rädslan ofta mer subtil. Många gånger är du inte ens själv medveten om att du är rädd. Rädslan kan yttra sig som misstrohet mot den andre eller något annat som gör att det hela går snett. Ofta känner vi ändå någon form av obehag. Att träna sig att då stanna upp och fråga sig var denna obehagskänsla bottnar tror jag är jätteviktigt. Att också våga vara så öppen som möjligt mot sin medpart är viktigt. Tänk så många onödiga missförstånd och konflikter vi kunde undvika om vi bara vågade tala om dem.
Härlig helg!