Heter det retorik, presentationsteknik eller kanske framställningsteknik? Och vad är det egentligen? Detta kära ämne som filosoferna under antikens Grekland ägnade så mycket tid och forskning kring. Deras lära har fått leva vidare genom årtusenden. Än i dag talar vi om dem och använder oss av deras lära att framföra ett budskap.
Själv har jag märkt att just ordet retorik används allt mer och mer. Från att ha varit ett betydligt mer teoretiskt begrepp när jag började ägna mig åt detta för snart 30 år sedan till att innefatta betydligt mer. När jag startade mitt företag på sent 80-tal så användes ofta ordet framställningsteknik. Därför döpte jag också företaget till framställningsteknik. Men efter hand märkte jag att fler och fler missuppfattade vad jag höll på med och idag tror jag nästan ingen använder ordet framställningsteknik när man syftar på att tala inför många.
Mycket förändras men en hel del består
Ord, sätt att uttrycka sig och kunskaper förändras och utvecklas. Men grunderna i hur vi människor lyssnar och tar till oss ett budskap består. Vi har fortfarande mycket att lära av ”de gamla grekerna”.
Så vad du än väljer att använda för ord så handlar det om att nå fram med ditt budskap och kunna påverka din mottagare på det sätt som du önskar.
Hur når du då fram?
För att verkligen nå fram och kunna påverka så skulle jag vilja påstå att du behöver både kunskapen från retoriken men också kunskap från modern forskning. Detta i en kombination så att du kan förvandla kunskap till kompetens.
Modern forskning
Vad menar jag då med modern forskning. Det kanske hetaste som hjärnforskarna hittat under senare tid är de sk spegelneuronerna. Spegelneuronerna gör att vi påverkas av andra i vår omgivning oavsett vad de säger. Vårt beteende påverka både oss själva och dem vi talar till. Även vårt mentala tillstånd påverkar oss.
Detta innebär, att vi också behöver träna oss i att hitta rätt tillstånd då vi skall tala inför andra.
Från kunskap till kompetens
Kunskap om retorik och presentationsteknik är ingenting värt om det stannar som kunskap. I alla fall inte om du vill använda dig av kunskapen då du väl står där och framför ditt budskap. Du kan läsa och lära hur mycket som helst men ändå händer ingenting. Kunskapen skall du använda för att kunna träna på rätt sätt. Har du kunskap om hur du retoriskt kan bygga upp en argumentation så kan du träna dig fram så det till slut blir en kompetens. Men en kompetens består också till stor del av erfarenheter och misstag. Genom att du tränar och vågar göra misstag så får du erfarenhet som till sist ger dig kompetens.
Så skall du bli en riktigt bra talare behöver du kunskap så att du kan träna och få kompetens och på så sätt kunna ”glömma” din kunskap när du väl står där.
Misstaget som många gör, är att de ägnar sig så mycket åt sin kunskap och viljan i att visa den, så att ämnet som de verkligen vill förmedla försvinner.
Så veckans råd: Träna, testa och våga göra misstag!
Härlig helg!