Service och bemötande

Hej!

Den sista tiden har jag haft en del uppdrag med fokus på service och bemötande. Ett ämne som väldigt mycket handlar om kommunikation.
Något som ofta kommer upp i diskussionerna mellan mina deltagare är hur service kan upplevas på så olika sätt. Det räcker inte med att du tycker att du levererar god service utan det måste också upplevas som god service av mottagaren.

Det handlar helt enkelt om våra grundläggande behov som att känna oss sedda och betydelsefulla. Men för en person kan det handla om att få gå och strosa i fred bland hyllorna i butiken utan en massa ”påflugna” expediter som vill hjälpa till och för en annan är det precis tvärtom, den vill bli omhändertagen och hjälpt för att kunna ta ett beslut. Ett bra bemötande kan också vända den missnöjde till att bli riktigt nöjd, ja till och med så nöjd att den återkommer och sprider till sin omgivning.

När det handlar om kommunikation brukar jag säga att det alltid måste börja hos dig själv. För om du inte först har övertygat dig själv är det väldigt svårt att övertyga andra. Samma sak är det med service och bemötande. Du måste se till att du själv mår bra och trivs för att verkligen kunna leverera god service till andra.
Men, handen på hjärtat, hur lätt är det? En serviceperson är ju också människa, det är inte så lätt att alltid vara glad och positiv. Även en serviceperson kan ju ha en dålig dag.
Därför tror jag att det är extra viktigt att du hittar dina påfyllningskanaler som ger  just dig kraft.  Det kan t ex vara promenader, yoga eller en stund i soffan med god musik, ja det som funkar för dig. Ett enkelt sätt som brukar fungera för de flesta av oss är en kombination av tankens kraft och vårt kroppsspråk. Själv kallar jag det för att jag tar på mig min ”professionella kappa”. Jag går helt enkelt undan en liten stund, sträcker på mig och tänker några positiva tankar. Det är märkligt vad en så liten åtgärd kan göra underverk.

Härlig helg!

Cecilia