Självkänsla och kunskap

Med självtillit kan du komma långt. Lägger du så till kunskap så kan du komma hur långt som helst.

När jag arbetar med att träna folk i presentationsteknik så lägger jag stor vikt vid att få mina deltagare att våga. Men, visst har väl både du och jag träffat på talare med ett stort självförtroende där det ändå inte blev så bra?

Och endast kunskap, dvs när man helt förlitar sig på något man lärt och inte vågar frångå kunskapen blir lätt stelt och konstlat.

Hitta balansen mellan självkänsla och kunskap

Det handlar alltså om en kombination. Med kunskap följer ofta självkänsla och med en god självkänsla, eller kanske rättare uttryckt självtillit, så följer ofta en insikt och vilja att lära mer.

Därför är en av min ledord ”testa” och våga prova nytt. Lyssna och lär av andra, både av dem som du ser som förebilder men också av dem som du inte är så förtjust i. Testa gärna ett nytt sätt att framföra ditt budskap, det är då du utvecklas.

Varför gå på kurs?

Att gå på kurs för att visa hur duktig man är tycker jag är slöseri med både tid och pengar. Tyvärr är vi många som har kvar det där trycket från skoltiden att det gäller att visa hur duktig man är.

Men vad händer då? Ingenting! Skulle jag vilja påstå. Eventuellt lite stärkt självkänsla om du får tillräckligt med beröm.  Men det kunde du likaväl fått på annat sätt.

Nej, att gå på kurs handlar om att få testa allt det där som du inte har möjlighet att testa i skarpt läge. Att få prova det där nya, lite annorlunda som du inte riktigt vet om det håller. Det är det bästa med att få gå på kurs enligt min mening. Har du sedan en kunnig handledare som kan ge dig stöttning, ny kunskap och nya träningstips, ja då kan du gå hur långt som helst.

cecilia2(2)

Varför gå på kurs?

Ninas berättelse

Detta påminner mig om en händelse från en av mina kurser i presentationsteknik som jag är mycket glad för och gärna påminner mig om. Den handlar om Nina och hur hon vågade testa.

Vi hade kommit till slutet av dag 1 på min 2 dagars kurs i presentationsteknik och hade kommit till punkten då jag skulle presentera hemuppgiften för deltagarna. Uppgiften var att förbereda en ca 3 minuters presentation och framföra den för övriga deltagare.

När jag står där och talar så ser jag skräcken i Ninas ögon, hon vrider sig i stolen och ser mycket plågad ut. Jag förstår att jag behöver påminna deltagarna om att vi är här för att testa och att det är omöjligt att göra fel. Nu händer något med Nina, en liksom ”jädra anamma” blick ersätter skräcken i ögonen och hållningen blir rakare i stolen.

Vi skiljs och dagarna går tills det är dags att ses igen. Jag hinner knappt själv komma in i lektionssalen förrän jag hör någon komma. Det är Nina. Hon kommer släpande på en stor tavla inlindad i ett paket. Hennes hållning är stark och beslutsam.

Vi sätter igång dagens övningar och det blir dags för deltagarnas presentationer. Nina är först ut att vilja göra sin presentation. Det vi får höra är en stark berättelse med många hemska upplevelser men också om hopp och läkning. Tavlan visar sig vara en mandalatavla (en konstart med terapeutiskt syfte). Vi blir alla starkt berörda av Ninas berättelse och jag förstår Ninas vånda inför sin presentation.

Efteråt kommer Nina fram till mig och säger: ”Cecilia, tack för att jag fick testa för nu vet jag att jag kan”.

Våga testa som Nina

Så med Ninas berättelse vill jag förmedla till dig att våga testa. När du testar så provar du din nya kunskap och kan se om den håller. I bästa fall blir det som för Nina, du får bevis för att du kan. I värsta fall upptäcker du att detta kanske inte är världens bästa grej. Ja, då har du fått den kunskapen och kan gå vidare och testa nya grepp, nya idéer och ny kunskap.

Härlig helg!

Ceciliasignatur

Ps, Vill du gå på en himla kul kurs där du både får testa och får en hel del kunskap så anmäl dig till min öppna kurs den 19-20 augusti. Ladda ner en pdf