Att komma igång med storytelling är inte alls så svårt som många tror. Berätta det har vi ju gjort i alla tider. Kanske är det bara så att vi för ett litet tag har befunnit oss i en slags parentes då vi värdesatt korta fakta och information högre och på så vis glömt vår förmåga?
Nu vill jag absolut inte förringa information och korta fakta men varför skall det ena utesluta det andra?
Okey, hur gör du då om du ändå känner dig lite osäker på vad storytelling handlar om och hur du själv skall kunna använda det i ditt företag eller organisation?
Här några bra starttips:
- Börja med att skapa ett tillåtande berättarklimat.
Det här kan du göra redan hemma vid köksbordet. Berätta för övriga familjen om vad som hänt under dagen. Lyssna till barnens berättelser om vad som hänt i skolan. Fråga, visa intresse och berätta.
Fortsätt med samma sak på fikarasten på jobbet.
Det här gör du säkerligen redan men lyft då upp berättandet och låt det ta plats. - Nästa steg kan vara att lägga in en berättelse under en av dina ordinarie presentationer. Låt oss säga att du brukar ha till uppgift på ditt företags månadsmöte att redovisa det ekonomiska resultatet. En typisk fakta presentation med andra ord. Pröva då med att lägga in en kort berättelse om något som hänt på avdelningen under månaden som har att göra med dina ekonomiska siffror.
- Välj ut berättelser som skall sättas i arbete.
Efter ett tag kommer du att märka att du fått en berättande organisation. I stort sett alla människor älskar att berätta bara de får lov. Redan här vill jag mena att du vunnit mycket; såsom ökad arbetsglädje och förbättrat arbetsklimat.
Men du har också fått en berättarskatt. Ur den skattkistan kan du börja skörda. Varje berättelse innehåller något speciellt budskap som den vill förmedla vidare. Välj ut en eller ett par av dem till nästa steg. - Vässa din utvalda berättelse.
Nu kommer vi till det som jag skrivit om i föregående blogginlägg (Berättartips). Ställ dig frågorna. Vad vill du uppnå med din berättelse (ditt mål)? Till Vem berättar du (målgrupp) och Vilket problem vill du lösa (T.ex. förändringsarbete, rekrytering, utveckla ledarskapet, konfliktlösning etc) - Sätt berättelsen i arbete.
När du filat och renodlat din berättelse så du tycket att den förmedlar ditt budskap då är det dags att sprida den och sätta den i arbete. Det kan du både göra i skrift och med muntligt berättande.
Är det då någon skillnad mellan berättande i skrift och muntligt berättande?
Om det tänker jag skriva i nästa veckas blogginlägg. Välkommen tillbaks då.
Till dess önskar jag dig
Härlig helg!
Cecilia