Jag brukar förorda att du skall undvika tala med manus när du talar. Men ibland kan ju faktiskt manus ha sin befogenhet.
Manus, när och hur?
Ett tal blir alltid mer levande om du kan tala så fritt som möjligt. Men ibland kan det ju finnas skäl till att använda manus. Exempelvis om du har mycket fakta som är viktigt att den levereras korrekt. Så börja alltid med att fundera på om du verkligen behöver ett manus, oftast räcker det med några stödord.
Att använda sig av manus kräver teknik
Det är ytterst få som klarar av att hålla ett spännande och intressant föredrag och samtidigt ha med sig ett långt manus ed mycket text. Några har jag ändå lyssnat till som klarar konsten, oftast är det journalister. Varför, kanske beror på att de är vana att skriva långa läsvärda artiklar.? Men inte heller om du har med dig ett fullskrivet manus så bör du läsa från det hela tiden. Och det är faktiskt det som är det svåra, alltså att inte läsa innantill, utan att kunna tala fritt och låta manuset vara ett stöd.
I somras på Simrishamns frukostmöten så fick jag uppleva både skräckexempel och skicklighet vad gäller manus.
Skräckexemplet var talaren som till och med tittade ner i sitt papper när hen skulle säga sitt namn. Det blev också en hel del stakningar som det lätt blir när vi läser innantill och inte har lärt in det vi skall säga.
Men där fanns också några som riktigt imponerade, som journalisten som hade med sig ett flera sidor manus men bara vände blad och endast tittade ner ett fåtal gånger. Hen hade repeterat in sitt manus så pass väl att hen kunde tala helt fritt men också kunde hämta upp viktig fakta och siffror när det behövdes. Och hen visste också var dessa fakta stod skrivet.
Fällor med hela manus
Det svåra med att ha med sig ett helt manus är att du blir bunden till det skriva och inte vågar släppa taget. Det var just det som hände talaren som läste sitt namn innantill. Självfallet visste hen vad hen heter. Men rädslan för att säga fel eller komma av sig gjorde att hen tittade ner i manuset även då det inte behövdes.
En annan fälla är att det kan vara svårt att hitta i. Ett manus med mycket text, kan vara svårt att hitta tillbaks i om du släpper blicken (vilket också lätt gör att du blir bunden till manuset).
3 tips hur du kan använda manus
- skriv gärna ner hela ditt tal om det känns bra för dig. Många memorerar medan de skriver. Men detta är absolut inte nödvändigt, det går lika bra att skriva ner stolpar från början. Testa det som är bäst för dig.
- Har du skrivit ett helt manus. Gå igen om läs högt för dig själv. Prova sedan att återberätta utan text. Kontrollera vad som faller bort, kanske det också går att stryka. Är det viktiga delar som faller bort, kan du dels öva mer eller skriva ner punkter som hjälper dig att komma ihåg. När du övar så undvik att det hela blir en ”utantilläxa” (ett rabblande av ord utan innebörd).
- Ta hjälp av dina V – frågor: Vem, vad, varför. Dessa frågor hjälper dig också att komma ihåg vad du skall säga
Fler tips
Är att lägga anteckningarna en bit bort. Då blir det lättare att ”släppa livbojen”. Promenaden till anteckningarna gör också att du aktiverar hjärnan och det blir lättare att komma ihåg.
Kom också ihåg att din publik inte vet vad du har tänkt att säga. Skulle något falla bort är det sällan någon katastrof. Viktiga siffror eller fakta som du absolut vill ha med kan du mycket väl ha lätt liggande till hands för att plocka upp om det behövs.