Talarkonst och improvisation

Igår när jag satt tillsammans med några vänner och berättade om mina stundande uppdrag sa en av personerna vid bordet; ”Jamen, det är väl ingen konst för dig, du kan väl bara improvisera?”

Det är så lätt att tro att improvisation är enkelt. Men faktum är att det kanske är bland det svåraste som finns, åtminstone kräver det rejält med träning och förarbete.

Jag brukar jämföra talarkonst med att vara musiker. Det låter så enkelt när man lyssnar på riktigt duktiga musiker som om bara de där vackra tonerna kommer av sig självt. Speciellt tänker jag på det när jag lyssnar på exempelvis ett jazzband som improviserar.Sådan glädje, lekfullhet och enkelhet! Men bakom allt det där glädjefulla enkla vet vi att där ligger mycket träning.

När du skall träna dig att bli en riktigt god föreläsare/talare så bör du tänka på samma sätt. Träna framförallt ditt instrument dvs; kroppsspråk, röst och tal. När du är vän med ditt instrument och behärskar det, kan du använda dig av det för att förtydliga och lyfta fram ditt budskap. Har du tänkt på vad en enkel betoning eller ett steg fram eller bak kan göra? Du kan också skapa en bra stämning med dina åhörare. Även tonläge och fraseringar kan göra undervärk.

Men för att kunna improvisera är det också viktigt att du är påläst om ditt ämne. Förbered alltid lite mer än det du tänker säga, det ger dig en säkerhet och du kan plocka fram det som är viktigt för just den aktuella gruppen. Du får lättare att svara på frågor och kan ge exempel som du för stunden märker passar dvs du kan improvisera. Men kom också ihåg att du inte behöver säga allt bara för att du har förberett, en viktig regel som i princip alltid gäller är ”less is more”. Om du säger för mycket så får åhöraren svårt att komma ihåg. Däremot kan du stanna upp vid ett budskap du tycker är viktigt o ge det lite mer tid, exempelvis med en kort berättelse som belyser ditt budskap från en annan vinkel.

Lycka till och 

Härlig helg!

Ceciliasignatur