Hej!
Denna vecka är det fredag på en onsdag. Vi står ju inför en långhelg så därför kommer fredagsbloggen redan idag onsdag.
Igår blev jag uppringd av en journalist som ville att jag skulle uttala mig om kungens kroppsspråk då han intervjuades av aktuellt angående sina eventuella strippklubbsbesök.
Jag förstod att journalisten gärna hade sett om jag kunde uttala mig om Kungen hade ljugit eller inte.
Och visst står kroppsspråket för ca 55% i kommunikationssammanhang men det är mer komplext än så. Hade det varit så enkelt som att genom att se på en inspelad intervju kunna avgöra om någon ljuger eller inte, ja då hade man ju knappast behövt några polisutredningar eller domstolar.
Jag tror inte man behöver vara kommunikationsexpert för att se att kungen var spänd och med sitt kroppsspråk signalerade stort obehag. Men vad betyder det?
Att signalera obehag kan ju lika väl bero på att han tycker att hela situationen är jobbig. Lika väl som det kan betyda att han tycker det är obehaglig för att han blivit avslöjad så kan det betyda att han tycker det är obehagligt att behöva svara upp för något han inte gjort, eller ”bara” tycker hela situationen är obehaglig.
Vad vi kan konstatera är att han signalerar obehag och att vi som lyssnare reagerar lika mycket på det som på orden han säger. Så skall vi också vara medvetna om fenomenet; vi hör det vi vill höra (men om det skriver jag en annan gång).
Men kan man då göra något åt detta som talare?
Ja, det viktigaste tror jag är medvetenhet. Att vara medveten om att kroppen pyser ut signaler hela tiden och oftast så tar de större uppmärksamhet än själva orden vi säger.
Så när du förbereder dig. Förbered inte bara orden utan också hur du tänker och känner inför det du har att säga. Det är nämligen tankarna som styr kroppspråket. Men kroppen styr också dina tankar så i förberedelsen kan du ta hjälp av ditt kroppsspråk för att stärka dina tankar (min berömda ”gardinövning” igen).
I kungens fall så hade jag rekommenderat honom att innan intervjun göra en ordentlig avspänningsövning gärna med en stunds meditation och mental förberedelse. Och så förstås ”gardinerna” (om gardinövningen kan du läsa i ett tidigare blogginlägg om just kroppsspråk) för att hitta rätt ingång.
Så som avslutning på veckans blogg vill jag upprepa rubriken; Tänk på ditt kroppsspråk, andra gör det!
Härlig helg!
Cecilia