Vad skall talet handla om?

Du har fått ett uppdrag att hålla någon form av ett anförande, kanske ett högtidstal eller ett kort inlägg om något på jobbet. Men, vad skall du säga? Vad skall talet handla om?

Men, vad skall talet handla om?

I och för sig inte så konstig fråga att ställa sig. Men felet alltför många gör, är att krångla till det alldeles för mycket. Vi gör det så pretentiöst så det lätt kan bli tråkigt.

Själv fick jag ett hastigt uppdrag från min förening för ett tag sedan. Här i Baskemölla där jag bor firar vi vårens ankomst på Kristihimmelsfärdshelgen (en gammal tradition på fiskelägena här på österlen). Vi hade pratat med många bybor om någon skulle kunna tänka sig att hålla ett tal, men kunde inte få fatt i någon villig person. Så lotten föll tillslut på mig. ”Ja, man får väl ställa upp för sin förening”, tänkte jag. Inte lång förberedelsetid och ”vad skulle jag tala om?”

3 tips för hur du kan komma på vad talet skall handla om

1. Ta en promenad

En promenad gör susen

Ett bra knep som jag alltid tar till när jag behöver bli lite kreativ är att ta en promenad. Nu har jag också den förmånen att bo där det är underskönt vackert. Men det  är absolut ingen nödvändighet. Du kan likaväl promenera på gatorna i stan eller i en park. Det viktiga är att du får gå ostört och bara låta dina tankar fara runt som de vill. Och låt tankarna verkligen fladdra runt utan press. Du skall se att plötslit så dyker det upp både bilder och idéer på vad du kan säga i ditt tal.

Det som hände mig var att jag uppfylldes av en härlig känsla av tacksamhet att få bo just här.

2. Håll det nära dig

Om du inte vet vad du skall säga så håll det nära dig. Ta tag i något som berör just dig. I mitt fall blev det känslan av tacksamhet av att få bo och leva just här och nu. Ganska enkelt och simpelt, men det berörde mig. Och här kom trick nummer 2. Om du väljer något nära dig, något som får ditt hjärta att slå några extraslag, ja då blir det betydligt lättare för dig att visa engagemang och vara närvarande i ditt tal. Det är stor skillnad på att bli för privat och att vara personlig. När du blir alltför privat, ja då pratar du om något som rör endast dig och kanske någon annan. Att vara personlig är att tala om något som rör dig men som lätt kan appliceras på din publik, igenkänning, helt enkelt.

3. Håll det enkelt

Återigen, krångla inte till det! Oftast är de bästa talen både korta och koncisa.

Själv valde jag helt enkelt att berätta om min promenad. Jag visste att många som lyssnade själva brukar gå just den promenaden och troligtvis känna det jag kände. Jag satte ord och beskrivning på det som jag visste många andra också upplevde.

Så vad skall då talet handla om? Tala om det som berör dig, det som ligger dig nära, och gör det enkelt!

Lycka till med ditt tal!