1:a advent och kommunikationsfilter

I helgen firar vi första advent och snart är det jul. Många av oss känner nog stressen komma krypandes. Hur skall vi hinna med allt!?

Stress är ett av alla de tillstånd som påverkar oss mest när vi kommunicerar.

Detta beror på att vi alla går omkring med ett ”kommunikationsfilter” ett filter som har till uppgift att sålla bort det vi inte behöver ta till oss. Varje sekund strömmar miljontals signaler till vår hjärna, men de flesta av dessa signaler filtreras bort och kvar blir mellan 5-9 signaler (enligt minnesforskaren George Millner).

Detta filter består bl a av våra värderingar,övertygelser, kunskap, förväntningar, minnen, beslut och just tillstånd. Att det är svårt att få kontakt med en stressad person, ja, det tror jag de flesta av oss kan skriva under på.

Kom då också ihåg att kommunikation är en ständigt pågående process. Den startar hos dig själv går vidare till mottagaren och tillbaka till dig igen osv.
Är du stressad påverkas både ditt sätt att signalera ut ditt budskap och hur du tar emot från andra.

Under julen vill vi umgås och ha trevligt tillsammans, vi vill kommunicera. Men vad händer om vi är stressade? Jo, risken för missförstånd och kommunikationskrockar ökar.

Ett annat tillstånd som brukar vara starkt hos många av oss vid denna tid är förväntningar. Om du förväntar dig något och det inte blir riktigt så, är det lätt att du blir besviken och t o m ”blind” för annat som kanske är riktigt trevligt. Du har ställt in dig på att glöggfesten skall vara på ett visst sätt och ser inte det positiva som ändå finns där, eftersom du är så inriktad på din förväntning.

Det är så lätt att säga; skruva ner förväntningarna, sluta stressa osv. så det rådet tänker jag inte ge. Däremot tror jag det är viktigt att vi tränar oss på att känna igen dessa signaler, stannar upp och frågar oss om det är värt det hela.

Är vi bara medvetna om vad som händer så är det betydligt lättare att göra något åt det. Och kom ihåg, du har ett val.

Härlig 1:a advent önskar jag dig.

Cecilia