3 talartips för din röst

Denna vecka fortsätter jag med talartips och denna gång handlar det om din röst. Tipsen får du också genom min film som du ser längs ner här i bloggen.

3 talartips för din röst

1. Hitta din egen röst

Alla har vi vår personliga röst men liksom med kroppsspråket att personligheten aldrig sitter i en dålig hållning så ligger inte personligheten i en spänd, pipig eller ansträngd röst. Så det handlar om att hitta sin egen röst. Det hittar du lättast genom att träna avspänning och samtidigt känna efter var din röst ligger. Du kan testa din röst genom att prova dig fram. En bra tumregel är att det skall kännas bekvämt. När du hittat din röst så känns det både lätt och naturligt.

2. Använd rösten

Verkar kanske självklart men många tänker inte på vilket fantastiskt instrument rösten faktiskt är. Med röstens hjälp kan du få något att verka spännande eller väcka känslor.Med rösten kan du måla. När du väl hittat ditt röstläge och känner dig bekväm med den så prova dig fram genom att ibland strama till rösten eller mjuka upp den så märker du vilket fantastiskt redskap du har i din röst. På mina kurser i presentationsteknik så brukar jag använda en övning som jag kallar för ”grynkorv”. Övningen går ut på att man säger samma sak med olika känslor, prova t ex att säga Hej kärleksfullt, argt eller nervöst så märker du skillnaden

3. Våga vara tyst

Att använda tystnad är också ett mycket bra sätt. Om du har ett viktigt ord som du vill lyfta fram gör då en paus före och efter det ordet så får du en helt annan tyngd än om du hade sagt det i en direkt följd efter något annat. Paus är också bra för publiken att hinna ta in det du säger. En paus ger tyngd till det du säger. Variera också tempo när du talar, ibland lite snabbare och ibland långsammare, det gör det hela mer spännande och intressant att lyssna till.
Så önskar jag dig en

Nästa vecka ger jag tips om hur du kan tänka när det gäller orden.

Härlig helg!