3 tips för att bli en bra talare

Var ligger hemligheten för att bli en riktigt bra talare? Ja, den frågan får jag ofta och har du för vana att läsa min blogg så har du säkert redan fått en hel del tips. Men i detta inlägg så tänker jag ge dig en sammanställning med 3 bra tips för att bli en bra talare.

Så här blir du en bra talare: 3 tips för en bra talare

1. Använd hela din potential och variera dig

Vill du bli en riktigt bra talare så räcker det inte med att bara träna vissa delar utan det handlar om hela du. I veckan lyssnade jag på en i mångt och mycket duktig guide. Men hon hade glömt intonation. Visserligen inte helt lätt när du skall tala tydligt så att alla hör och förstår men det går med lite träning. Du har också en egen personlighet som är viktig att du vågar visa fram. Det är just din personlighet som gör dig intressant och unik. Kroppsspråk är också något som många glömmer vilket fantastiskt redskap det är. Kom då också ihåg att stillastående också är en form av kroppsspråk. Så vill du bli en riktigt bra talare så träna alla dina verktyg som röst, tal och kroppsspråk. Glöm heller inte ordval och innehåll. Variera dig och blanda gärna fakta med berättande.

2. En bra talare tror på sig själv

Det hjälper tyvärr inte bara med att träna in allt tekniskt rätt. Du behöver ha självkänsla och tro på dig själv. För om inte du tror att du har något vettigt att säga hur kan du då begära att dina åhörare skall tro på dig?

Bästa sättet att träna självkänsla är att tala publikt så ofta som möjligt. Träna dig också i att lyssna och sug in det beröm du får. I början kan det vara bra att välja ett ämne som du verkligen brinner för. Då blir det lättare att släppa taget och ge sig hän. Ibland brukar jag säga att du skall träna så att du kan glömma. Glöm det du har tränat in och hänge dig istället åt din publik. Var närvarande!

3. En bra talare fortsätter att träna och utvecklas

Sist men absolut inte minst. För att bli och och fortsätta att vara en bra talare behöver du träna. Det är precis som med motion en färskvara. Det blir också betydligt roligare om du känner att du utvecklas hela tiden. Och att känna det är kul att tala är också en av hemligheterna hos en riktig stjärnföreläsare.

Den 14 -15 augusti håller jag min stjärnföreläsarutbildning här i Baskemölla. Då får du träna allt detta för att kunna bli en riktigt bra talare.