3 tips för din röst

Hur låter du?

Varsågod

Här får du 3 tips för din röst

Har du tänkt på hur rösten påverkar oss när vi lyssnar? En bra röst kan inge förtroende, och skapa intresse. Och en tråkig monoton eller spänd röst kan göra att vi slutar lyssna fast den som talar verkligen har ett viktigt budskap. Därför skall du i i veckans blogg få 3 bra tips hur du kan träna för att få en behaglig röst att lyssna på.

Tycker du själv att du har en jobbig röst att lyssna på?3 tips för din röst

Vi har haft hela livet på oss att skapa den röst vi har nu. Därför kan det kännas svårt att förändra den. Men det går med lite envishet. Först vill jag ändå säga att många tycker det är jobbigt att lyssna på sin egen röst eftersom den låter så annorlunda än den du hör inne i ditt huvud. Så ett bra råd är alltid att börja med att helt enkelt lyssna till sig själv och vänja dig vid din egen röst. Sedan kan du naturligtvis träna för att få en mjukare, stadigare och behagligare röst. Här skall du få 3 bra sätt att träna din röst.

1. Träna din andning.

Om du tränar det som kallas för bukandning så får du ner rösten och hjälper den att bli mer avspänd.

Tänk på att tal alltid sker på utandning därför behöver du inte göra några kraftiga inandningar. Lägg gärna en hand på magen strax under midjan och andas ut. Gör en liten hållpaus, dvs håll andan en liten stund. Släpp efter med magen och låt luften sippra in i lungorna igen. Gör den här övningen ett par gånger. Därefter kan du lägga till ett ffff och sedan ett vvvvv.

2. Se till att käke och hals är avspända.

En vanlig orsak till ansträngd röst är att vi spänner halsen när vi skall tala.

Är du stressad så sätter det sig gärna spänningar i käkarna. Så börja gärna med att massera och mjuka upp käkarna. Du kan också göra min övning ”glappa käft”  (se min video nedan) för att testa att käkarna är avspända. Svälj ett par gånger så mjukar du upp i halsen.

3. Lek med din röst

Träna genom att leka med rösten. så som barn brukar göra. Tänk t ex att du har ett bi eller ett flygplan i handen som flyger omkring och ljuda som biet: bzzzz.  Har du barn i närheten så passa på att läsa sagor högt. Det är en superbra övning för rösten. När du leker med rösten utforskar du samtidigt din röst. Du hittar spännvidden och du hittar ditt röstläge.

Daglig träning

Kom ihåg att det handlar om övning, daglig övning. Den röst du har idag har du tränat på att få hela livet så vill du förändra den bör du ha tålamod. Passa på att träna och sjunga i duschen, i bilen eller varför inte gå med i en kör. Att sjunga i kör är en både rolig och mycket bra träning för rösten.

Viktigt när du tränar din röst är att det aldrig får göra ont! Andas heller inte in så kraftigt att du blir yr i bollen. Som jag skrev så sker allt tal på utandning och till tal har du tillräckligt med luft i lungorna redan från början.

Har du några funderingar kring din röst så skriv gärna en kommentar nedan.

Här kan du se min YouTube video där jag demonstrerar tipsen

Vill du lära dig mer? I början på maj planerar jag en öppen kurs i Malmö. Kommer snart mer information på hemsidan. Alldeles snart blir också onlinekursen: Bli en stjärnföreläsare, Du själv är bästa verktyget, kan du läsa härklar. Om mina onlinekurser

Lycka till och härlig helg!

Cecilia Granquist AB