3 tips till en talande röst

3 tips till en talarröst

Rösten är ett fantastiskt instrument som vi tyvärr ofta glömmer när vi skall tala. Därför skall du i veckans blogg få 3 bra tips för en talande röst.

1. Variera din röst

Att lyssna på en monoton röst är både jobbigt och tråkigt. Ja, det kan bli riktigt sövande. Så tänk på att variera både ljudnivå, volym och tempo. Men gör det med inlevelse. Jämför med filmmusik. Musiken i en film trappas upp när det är spänning på gång, tempot och tonen sänks när det skall skapas lugn. På samma sätt kan du använda din röst.Träna gärna genom att spela in din röst och testa dig fram. Att lyssna på sin inspelade röst kan kännas konstigt i början eftersom det är något annat du hör än när du pratar (då hör du din röst inuti ditt huvud). Men det är en vanesak så småningom vänjer du dig vid att lyssna på din röst. Ett annat bra sätt att träna rösten är att läsa sagor. Lev dig in i sagan och ta ut svängarna. Tillåt dig att brumma som en björn eller vad det nu är du läser.

2. Använd paus

En paus kan användas till mycket. Om du gör en kort paus före och efter ett ord så förstärker du ordet. En paus höjer också din status, du tror på det du säger. Samtidigt är en paus vilsamt för dina åhörare. Troligen är det första gången de hör det du säger. Då behöver de kunna smälta och ta in ditt budskap.

3. Träna och värm upp tips till en talarröst

Röst och talteknik behöver tränas. Den röst du har nu har du ju haft ett helt liv för att forma. Vill du ändra och utveckla din röst så ha tålamod. Ta för vana att träna din röst likaväl som du kanske tränar din kropp i motionsspåret. Känns det svårt att veta hur du skall träna så unna dig att gå en kurs och lär dig att hitta några bra övningar. På min YouTube kanal så kan du hitta några bra övningar att starta med. Du kan också investera i min onlinekurs. Eller varför inte kom med på min kurs  Bli en stjärnföreläsare, den 14-15 augusti.

Viktigt är också att du tar för vana att värma upp rösten innan du skall göra ditt framförande. Gör några uppmjukande övningar så att du har rösten med dig när du skall tala. Speciellt viktigt om du kanske är stressad innan. Stress sätter sig i rösten och gör den spänd. Gör gärna någon form av avslappningsövning, det är bra både för dig och din röst.

Lycka till och