Konsten att sätta ihop en berättelse, några tips

Denna vecka har varit fullt av berättande. Det är Berättarfestvecka här på Österlen. 

Själv håller jag i några berättarworkshops som bygger på att deltagarna skall berätta sina minnen och historier. Så fantastiskt det är att få ta del av allas berättelser. Men många undrar hur de skall komma på vad de skall berätta. De säger: ”Jag har inget att berätta” eller ” jag vet inte vad jag skall berätta om”.

Därför vill jag denna vecka ge dig lite tips på hur du kan komma igång med att berätta.

Låt dig inspireras

Använd gärna bilder eller kanske en pryl av något slag. Titta noga på bilden och låt dig inspireras. Fråga dig vad det är det som händer på bilden? Har du en pryl så vrid och vänd och känn på den. Fundera på vem som har ägt den, vad den har använts till osv.
Det finns ju talesätt som säger:” En bild säger mer än tusen ord” och ”om tingen kunde tala”. Låt dig inspireras och låt din fantasi få spelrum.

Bild av Stig T Karlssons bilder

Under berättarfestveckan har jag tillsammans med Mats Söderlund som är poet haft en workshop på Österlens Museum. Då lät vi oss inspireras av Stig T Karlssons fantastiska foton som finns att se på museet. (Väl värt ett besök även utanför berättarfestveckan) Här är ett foto av några av dem. Och visst sätter fantasin och tankarna igång, eller hur?

En annan workshop jag haft är den jag kallar för Plats & Prylar. Då har deltagarna fått berätta om sina speciella prylar och om platsen där de bor. Jag har fått ta del av både helt sanna berättelser och de som troligen varit skarvade och tillspetsade. Alla lika fängslande och spännande att lyssna till.
Och KUL, hade vi.

Använd dig av de tre P:na.

När du skall sätta samman en berättelse är det bra att använda sig av några byggstenar som den kan lindas kring. Inom berättarkonsten brukar vi då tala om de tre P:na.
Person: lyssnaren behöver veta vem berättelsen handlar om. Gärna någon som hen kan känna igen sig i.
Plats: Var utspelar sig berättelsen? Beskriv den för lyssnaren så är det lättare att se den framför sig
Problem: Lägg gärna in någon slags utmaning som får sin lösning under berättelsens gång. Då blir det spännande att lyssna till.

Vill du själv träna upp ditt berättande så hör av dig. Kanske jag kan komma till din grupp så gör vi en workshop tillsammans eller så bokar du in en egen personlig berättarcoching. Läs gärna om mina berättarkurser här

Härlig helg!