5 tips för digitala möten. Zoom snooze eller digital energi?

Ojar du dig också för digitala möten? 5 tips för digitala möten

Vi är många som känner oss ganska trötta på digitala möten vid det här laget. Vi saknar att verkligen få träffas på riktigt, att mötas och se varandra. Samtidigt har många digitala möten en tendens till att bli verkligt tråkiga. Det är teknikstrul, störande ljud när någon glömt att ”mjuta” sig. Dåligt ljud, dålig bild etc. etc.

Men vad som än händer med pandemin så får vi inse att de digitala mötena är här för att stanna. Så även om vi kommer att kunna ses på riktigt så kommer vi ändå att behöva hålla en hel del av våra möten digitalt. Därför skall du få några tips på vad du kan tänka på för att lätta upp och göra ditt möte mer energifyllt och givande att delta i.

5 tips för digitala möten

1. Se till att du syns och hörs bra

Skall du föreläsa eller presentera på mötet så är det viktigt att du syns och hörs bra. Använd gärna en extern kamera (webbkamera) och ställ den så att mer än bara ditt ansikte syns. Ju mer dina deltagare kan se av dig desto bättre. Du får då betydligt lättare för att skapa kontakt med dina åhörare och du har möjlighet att använda hela ditt kroppsspråk. Men kom ihåg att titta in i kameran och inte ner på skärmen på datorn. Vare sig du använder kameran i datorn eller en extern kamera så se till att titta in i kameraögat (det är där din publik är).

Likaså är ljudet viktigt. Även om din dator har en bra intern mikrofon så blir det bättre och inte så ”burkigt” om du kan använda en extern mikrofon.

2. Bakgrund och belysning

Använd gärna en ”ren” bakgrund. Själv brukar jag använda ett stativ med ett tygstycke som döljer en alltför stökig bakgrund. Jättebra om du som jag inte har så stort utrymme. Tänk också på var ljuset kommer ifrån. Har du ljuset bakom dig så blir det svårt att se dig. Låt istället ljuset komma framifrån eller från sidan. Har du möjlighet så förstärk gärna ljuset med extra lampor. Det finns bakgrunder i zoom som du kan lägga in men själv tycker jag att det sällan blir bra. För att det skall funka bra så behöver du en sk green screen.

5 tips för digitala möten

3. Engagera dina deltagare

Med dagens teknik är det lätt att skapa engagemang även i det digitala. Är ni många så kan du dela upp dina deltagare i mindre grupper ”breakout room” som kan diskutera en fråga och sedan gör du en sammanfattning i det stora mötesrummet. Du kan också se till att deltagarna får agera på något sätt, eller bara resa sig från stolen. Ja, egentligen är det endast fantasin som kan sätta gränser, våga testa.

4. Förbered dig inför mötet

På samma sätt som det är viktigt att förbereda sig för ett möte där ni träffas fysiskt så är det minst lika viktigt att förbereda sig inför ett digitalt möte. Se till att du har den rätta känslan. ”Peppa” upp dig. Och kom ihåg att din känsla syns genom skärmen. Hjälp dig själv med att ha ”rätt” kläder som påverkar dig. Jag hörde på radion häromdagen att det inte har sålts så många pyjamasbyxor som nu under corona pandemin. Det betyder troligen att många sitter framför datorn i sina pyjamasbyxor i tron att det inte märks. Kanske inte visuellt med det du har på dig påverkar dig och ditt sätt att uttrycka dig. Så vill engagera på riktigt, se till att du är klädd efter vad du vill uttrycka.

5. Du som skall lyssna

Skall du endast delta som åhörare så behöver du ju inte satsa på extern kamera eller mikrofon. Men se gärna till att vara med i bild (om möjligt). Se till att du har en bra stol så du sitter bekvämt. Ha gärna ett glas vatten till hands om mötet är långvarigt. Och kom ihåg att ”muta” mikrofonen när du inte skall prata.

Känner du dig osäker inför dina digitala möten?

Jag kan hjälpa dig. Kontakta mig så skall jag ge dig fler tips och feedback. Jag kan även ge dig lite tips på hur du kan använda dig av verktyget zoom och annat praktiskt som är bra att kunna vid digitala möten

 

Lycka till!