5 tips till effektivare mingel

Mingel, dvs. att beblanda sig med övriga deltagare på en tillställning för att småprata och bekanta sig med varandra har blivit allt vanligare. Ja, det har ju till och med skapats mingelskolor och många inom affärsbranschen hävdar att det kanske är ett av de viktigaste redskapen för att skapa nya affärer. Men att mingla tar tid och skall du vara med överallt så är risken stor att mycket annat viktigt får stryka på foten och din kärnverksamhet blir lidande. Mingla kan man göra av många olika orsaker; för att skapa nya affärsmöjligheter, för att lära nytt eller bara för att det är kul. Alla lika ok, men det viktiga (som i de flesta fall här i livet) är att du själv är medveten om varför.

Vet du varför du vill mingla kan du lägga upp en plan och förbereda dig så du får ut det mesta möjliga av ditt mingel. Nedan får du fem tips som kan vara bra att tänka på då ditt syfte är att skapa nya affärskontakter som i sin tur kan leda till fler affärer för dig – effektivare mingel helt enkelt.

1. Var finns de du vill träffa?

Vill du skapa nya affärskontakter skall du naturligtvis välja tillställningar där just de personerna finns. Men du kan också tänka lite vidare, ibland kan första steget vara att träffa någon som kan leda dig till den personen du vill göra affärer med. Bestäm vilka nätverk/evenemang som du vill vara med i och vilka som gagnar dig och dina mål. Men kom ihåg; skall du skapa relationer så gäller gamla talesättet: ” en gång är ingen gång, två gånger är en gång och först vid tredje tillfället kan det bli tradition”. Det är bättre att koncentrera sig på några få nätverk och vårda dem än att gå på en massa olika lite överallt.
Finns deltagarlista så studera den innan eventet. Då kan du planera i förväg vilka som du vill skapa kontakt med, du kan läsa på och titta på hemsidor etc. Att vara påläst är även bra för dig som tycker det är svårt att starta en konversation, då kan du alltid ta hjälp av vad du läst och börja med att ställa en fråga som t ex; jag läste på er hemsida att ni nyligen byggt nytt, det verkar spännande, berätta…

2. Visa intresse

När du minglar och vill skapa relationer handlar det ytterst sällan eller aldrig om att sälja. Men om du visar intresse för din mottagare så får du garanterat intresse tillbaka. Här ett talesätt igen;” som du frågar får du svar”. Ställ frågor som du själv vill få och du får garanterat den frågan tillbaka. Frågar du om fritidsintressen så fråga säkerligen din mottagare även dig vad du har för fritidsintressen.

I slutändan önskar vi väl alla affär men bästa vägen är att ha tålamod och skapa relationer. Det är bara att gå till sig själv; vem vill du köpa av, någon du träffat och känner eller någon helt främmande?

3. Lyssna

Frågor i all ära men om du inte lyssnar på svaren och verkligen visar ditt intresse så är risken stor att allt faller. Så många gånger jag har mött personer som lärt tekniken att fråga men struntar i att lyssna. Det avslöjar sig direkt och intresset slocknar. Och kom ihåg; lyssnandet är värdefullt även för dig, i lyssnande får du värdefull information som du har användning av i dina svar och var du skall lägga fokus.

4. Skapa igenkänning

Vi pratar mycket om varumärke idag. Du är också ditt varumärke. Ditt varumärke kan du visa med din klädstil, färg på handväskan eller kavajen. Kom ihåg att för de flesta idag så passerar många människor revy. Se till att ha någon igenkänning så dina mottagare kommer ihåg dig, javisst det var ju du som…….

5. Följ upp och bygg vidare

Som jag skrev i punkt ett så handlar det om långsiktighet om man vill skapa relationer. Träffar du någon som du vill bygga en vidare relation med, vänta då inte till om ni ses vid nästa liknande träff utan ta kontakt snarast. Föreslå en fika där ni kan fortsätta ert intressanta samtal. Var fortfarande försiktig med ”säljet” visa intresse och dela gärna med dig av dina erfarenheter och din kunskap kring ämnet. Ett tips är att skriva ner lite anteckningar på visitkortet om vad ni talat om (det är så lätt att glömma). När du sedan kontaktar så vet du vad du skall säga och referera till.

Sist men absolut inte minst: Se till att ha kul! Med det menar jag att om du går in med allt för stor ambition och allvar så kan det hela lätt bli ”krystat” och upplevs då obehagligt för mottagaren. Men om du unnar dig att verkligen njuta av dina nya kontakter, lyssna och ha roligt så syns det på dig. Och som jag skrev i sista punkten så är de flesta kontakter början i en process. Första gången ni träffas är kanske bara lite allmän nyfikenhet, nästa ett aha och så småningom blir det affär.

Mingel och kroppsspråk

Nästa vecka ger jag dig tips om hur du med bl. a hjälp av ditt kroppsspråk kan komma in och bli delaktig i mingelkonversationer.

Må väl!

Ceciliasignatur