5 tips till en bra pitch

Att göra en riktigt bra pitchpresentation är minsann inte så lätt. Den skall vara kort (därav namnet) och  samtidigt skall den kunna förmedla så pass mycket så att mottagaren blir intresserad av dig och vill veta mer. Om du googlar på nätet så kan du också hitta både råd och ”mallar” hur en bra pitch eller hisspresentation, som det också kallas, skall vara.
I veckans blogg ger jag dig 5 av mina bästa tips.

5 tips för en bra pitch

1. Skapa nyfikenhet

Om jag bara skulle ge ett enda råd så är det just, skapa nyfikenhet. En pitch skall ju vara mycket kort, mellan 30-60 sekunder brukar man säga. På så kort tid är det naturligt att du inte hinner säga så mycket. Risken är att orden blir klyschiga. En av mina egna bästa pitch (som fått bäst resultat) var faktiskt när jag bara sa: ”Jag älskar att hjälpa andra att älska att stå på scen”. Pitchen använde jag vid en presentationsrunda. Vi var ett 20-30 tal personer som snabbt skulle presentera oss. När så många skall presentera sig så är risken stor att de flesta glöms bort. Men min presentation stack ut (se vidare tips nr3) och skapade nyfikenhet. När rundan var över och vi skulle gå iväg för att ta fika var det flera av deltagarna som kom fram till mig och ville veta mer, ”vad gjorde jag egentligen?” Nu hade jag möjlighet att kunna breda ut mig och föra ett intressant och givande samtal med personer som var genuint intresserade. 

2. Använd V-frågorna

Du som brukar läsa min blogg känner säkert igen de 3 V frågorna Vem, Vad och Varför. Grundfrågor som du alltid bör ställa dig vare sig det gäller en Pitch eller en hel presentation. Fundera alltid på vem det är du träffar, vad du vill att den personen skall ta till sig och varför i vilket syfte. Tyvärr tror många att det handlar om at skriva ner en kort och bra pitch och sedan alltid använda samma. Men som i all kommunikation så får vi komma ihåg att alla lyssnar och tar till sig budskapet olika.

Skall du exempelvis på ett mingel så fundera innan du ger dig iväg vilka det är som du skall träffa och vilka du vill träffa. Har du möjlighet att få en deltagarlista innan, så studera den. Sök upp de personer som du vill träffa och presentera din pitch utifrån vem det är. Vad du vill att den skall ta till sig eller rättare sagt vad du tror att den personen ”går igång på”. I mitt exempel vid tips 1, så gällde det en kort presentation vid en presentationsrunda, mitt mål då, var att skapa nyfikenhet så att jag skulle få chansen att presentera mig lite mer senare. Är det så att du redan minglar runt så är ett bra tips att börja med en fråga till den du vill ha kontakt med, lyssna noga och visa intresse för den personen. Ställ följdfrågor. Då får du en massa bra information som du kan använda när du gör din pitch till den andre.
Numera har det blivit vanligt med tillställningar då deltagarna, exempelvis, får ett par minuter att pitcha en idé eller produkt. Samma sak gäller då; väck nyfikenhet och V-frågorna: Vem, vad, varför.

3. Stick ut

En pitchpresentation är som sagt mycket kort. Ofta är du inte ensam om att presentera dig på detta sätt. Då gäller det att din mottagare kommer ihåg dig. Testa gärna att göra något lite annorlunda, något som sticker ut. Du har ju mer än ord att kommunicera med. Använd kanske ett attribut av något slag eller våga vara lite kaxig.

4. Var autentisk

Även om jag nu skrev i föregående tips att du bör sticka ut så gör det från hjärtat med din passion. Akta dig för att konstla till dig, då är det lätt det blir stelt och du känner dig bara obekväm. Vilket kommer att märkas. Nej, lyft istället fram din passion för det du gör. Se till att ha kul!

5. Prova gärna en story

Något mycket effektivt är att använda storytellingtänket när du gör din pitch. Istället för att t ex säga jag hjälper människor att få en bra start på dagen med en god frukost. Så skulle du exempelvis kunna säga: ”I morse när jag kom till jobbet fick jag syn på Anders. Anders är en av våra stamgäster och affärsman. Han såg lite stressad och orolig ut så jag bestämde mig för att ge honom något extra. Jag serverade våra pocherade ägg som jag vet han gillar. Nu i eftermiddag  fick jag ett mejl från Anders där han skrev:”you made my day, dina ägg fixade affären” . 

Nu är det din tur att fundera på din pitch eller snarare pitcher. För som jag nämnde tidigare så bör du ha flera att välja bland och du bör kunna variera dem efter VEM du träffar, VAD och Varför du gör din pitch, vilket syfte har du, vad vill du åstadkomma? Så se till att träna och då inte bara på papperet, träna gärna framför spegeln, ”smaka” på orden så att det känns bra för dig.

Vill du ha hjälp med din pitch så hjälper jag dig gärna, antingen att vi ses IRL eller att vi träffas över webben. Jag lyssnar på dig och ger dig feedback. Mer info eller boka här

Se filmen med mina tips
Härlig helg!

Cecilia Granquist AB