6 tips till en stjärnföreläsare

Jag har skrivit om det tidigare men nu känner jag att det är dags att upprepas och då med en liten ny touch.

Det handlar om mina 2×3 V som nu byter namn till 3 V med VIN. Igår hade jag förmånen att få hålla föreläsning för ett alldeles fantastiskt gäng kvinnor i nätverket DOIT. Efteråt när jag läser alla fina kommentarer jag fått på Facebook så ser jag att kreativa Aryel har döpt om mina sista 3 V till VIN, vilket naturligtvis är mycket bättre och roligare.

Men vad är det nu för V, undrar du som inte var där. Jo, dessa V står för frågor och tankar som du bör bära med dig när du vill föra ut ett budskap.

De första 3 står för frågor du bör ställa dig innan och under din förberedelse inför ditt framförande. Dessa tre V står för frågorna:
Vem?
Vad?
Varför?

Nyckeln till kommunikation är att förstå att andra inte förstår detsamma som du förstår. Vi lyssnar och tar till oss på olika sätt. Att först ta reda på VEM du skall tala till, vad har mottagaren för intresse, kunskap, förväntningar etc. Ju mer du kan ta reda på desto bättre. Men kom ihåg att ändå vara lyhörd då du möter din publik, akta dig för att sätta epitet på folk.

Vad skall du tala om är nästa fråga. Hmm, kanske kan tyckas självklar men vad är det egentligen du skall säga, vad är ditt mål? Här gäller det att skala bort allt som inte är nödvändigt. Själv brukar jag nog tycka att detta är det svåraste. Jag vill ju ge så mycket och då blir det lätt att jag flyter iväg och det blir luddigt. Det gamla uttrycket ”kill your darlings” är perfekt att ta till när du hamnar i en sånt dilemma.

Varför skall du säga just det här? Ja, som du förstår så hör det ihop med både vad och vem. Vad vill du åstadkomma med ditt framförande? Vill du att din mottagare skall köpa din produkt eller tjänst eller vill du kanske upplysa och undervisa om något?

Dessa tre frågor är både bra att använda sig av när du förbereder dig och även att ha liggande i bakhuvudet när du möter din publik. Det hjälper dig att hålla dig till din röda tråd och komma ihåg det du skall säga.

Och så har vi VIN:et, vad står det för?

När det handlar om mänsklig kommunikation så är det DU som är bästa redskapet. Därför är det viktigt att du Vårdar dig själv. Jag tror inte att någon musiker skulle vilja spela på ett ostämt instrument. Lika viktigt är det att du ser på dig som talare som ett instrument. Träna och öva så ofta du får möjlighet och då menar jag både dina verktyg som tal, röst och kropp och som din mentala självkänsla.

I står för visa Intresse. Det här handlar om när du väl står där. Då skall du visa intresse för din publik. Det finns inget bättre än när en människa känner sig viktig och intressant då öppnar vi öronen och tar mer än gärna emot ditt budskap.

N sår för var Närvarande, och då får jag ta och citera min talpedagog från scenskolan. Hon brukade alltid sluta efter att vi övat talramsor och röstövningar med: ”Glöm nu allt vad du lärt dig och möt din publik med lust, blod och innehåll”. Öva gör du på kammaren men sedan när du väl skall möta din mottagare/publik då skall du kunna lita på det du övat in och ägna dig helt och hållet till här och nu.

Som avslutning en glad bild som Carina tog på mig under föreläsningen:
Föreläsare

Vill du lyssna på en gratis föreläsning om detta så är du varmt välkommen till Midzone, Adelgatan 5 i Malmö den 6 oktober. Anmäl dig på http://simplesignup.se/event/63969

Härlig helg!