Andning – Ditt viktigaste verktyg i presentationsteknik!

Hej!

Denna vecka tänkte jag ta upp andningens betydelse när du vill framföra ett budskap.

Att andas rätt är nog det mest fundamentala och viktigaste att börja träna när det gäller presentationsteknik. Att lära dig andas rätt har du nytta av i många sammanhang. Andningen hjälper dig att bemästra nervositet och hjälper dig att behålla ditt lugn. Om du skulle drabbas av den där berömda ”blackouten”, då hjälper det att ta ett lugnt andetag. Ta en ”pust av välbehag” och känn hur musklerna slappnar av och tankarna blir allt klarare igen.

Andningen är ju också den viktigaste hjälpen för en bra röst. När vi blir spända så spänner vi också rösten och den kan bli både gäll och knarrig, inte så trevlig att lyssna till och mycket ansträngande för den som talar. Med hjälp av andningen slappnar du av och din röst blir mjuk och behaglig.

Börja med att träna sk bukandning. Andas in lugna djupa andetag och pressa sedan ut luften med hjälp av bukmusklerna, det skall kännas som om du trycker ut luften nedifrån buken. Det är viktigt  att verkligen slappna av i hals och käkar. Istället för att spänna dina fina känsliga stämband tar du hjälp av de betydligt starkare bukmusklerna.

Ett trevligt och bra sätt att träna bukandning är att ligga kvar i sängen en stund. Lägg ena handen på magen och känn höjningen vid inandning och sänkning vid utandning. Känn hur svanken fylls ut mot madrassen. Bevara den behagliga känslan när du sätter dig upp. Hälsa ”God morgon” till dig själv.

Varför inte börja nu i helgen? Passa på att njuta av sängvärmen en stund och träna lite andningsteknik.

Lycka till!

Nu tar jag sportlov en vecka och återkommer med nytt inlägg om 14 dar. Ha det så bra till dess

Härlig helg
Cecilia