Arbetsglädje – Livsglädje och en Gloso

De flesta av oss tillbringar den mesta av sin tid på jobbet. Att då se till att verkligen må bra och känna glädje under den tiden säger ju sig självt att det måste vara viktigt. Men tyvärr så verkar det i alla fall som om, när jag ser mig omkring att väldigt många människor lider och mår dåligt på sina arbetsplatser.

Förra året vid den här tiden hade jag ett härligt uppdrag från en klok arbetsgivare som insett vikten av arbetsglädje. Uppdraget var att lyfta fram hos medarbetarna vad det var som gav dem glädje på jobbet. En av medarbetarna berättade då den här berättelsen:

Kramen

”Om jag kommer en morgon till jobbet och känner mig lite modstulen ja då ser han det och brukar ge mig en kram, då känns allt mycket lättare och jag känner arbetsglädje”

Killen som ger kramen berättar i sin tur: ”Jag brukar ibland ge mina arbetskamrater en kram, det känns så bra, speciellt om hen ser lite trött o nere ut för då ser jag att kramen gör nytta. Kramen jag får tillbaka brukar jag tänka att jag stoppar i fickan. Den kan jag sedan själv ta upp om jag behöver lite styrka under dagen.”

Är det inte en fantastisk berättelse? Den säger så mycket viktigt tycker jag. Hur betydelsefulla vi är för varandra och hur små saker kan göra underverk.

2014-12-1814_33_34

Se varandra

Alla människor behöver känna sig betydelsefulla och bli sedda. Mmm, det känner vi ju till men hur och vad gör vi?
Jag tror att vi många gånger krånglar till det hela. Vi tror att vi måste utföra stordåd för att det skall räknas och så glömmer vi bort det där viktiga leende som värmer så gott.

Nu så här när decemberstressen börjar gripa tag om oss, allt skall ju hinnas med innan jul, då är det så lätt att missa de där små guldkornen som ändå glimmar runt hörnet. Likaså är det lätt att missförstå och bli irriterad över småsaker som egentligen inte är så farligt om vi tänker efter.

Kommunicera mera

Här kommer min ”käpphäst” kommunicera mera, in. Om vi vågar berätta vad vi upplever och vågar fråga andra hur de har det så tror jag att vi både kan öka arbetsglädjen och livsglädjen både för oss själva och för andra.

Med kommunicera mera så menar jag också att vi bör träna hela vår kommunikationsapparat, leendet, blicken och kramen.

Gloson

På söndag skall jag få vara med om ett annat spännande uppdrag. Jag skall medverka på Österlens Museum och bl a berätta gamla julsägner om hur man gick årsgång och kunde råka ut för den hemska Gloson t.ex. Det som blir extra spännande är att vi har specialinbjudit våra nyanlända och det hela kommer att tolkas till både arabiska, engelska och några andra språk. Undrar vad barnen från Syrien kommer att tycka om min Gloso?

Härlig helg!

Ceciliasignatur