Arbetsglädje

Att känna arbetsglädje kan man säkerligen uppleva på många sätt. Häromdagen fick jag den med posten. Då damp det ner ett tjockt handskrivet kuvert i brevlådan. Sådana är inte så vanliga nuförtiden, speciellt inte om de är tjocka, då brukar det aldrig vara handskrivet.
Jag öppnade det nyfiket och ut kommer tidningsurklipp samt ett långt handskrivet tacktal. Det är från Helena, en av mina trogna kursdeltagare som berättar att hon blivit utnämnd till miljöprisvinnare i sin kommun. Hon skriver; hon känner att hon vill att jag ska få ta del av detta. Så varm i hjärtat jag blir! Helena har en gård mitt i Skåne, där hon idag driver Högalunds Kulturvandringar och ekologisk uppfödning av kalv.

  

När jag träffade Helena för första gången i samband med Länsstyrelsens landsbygdsprogram för ett antal år sedan var vandringarna ännu på idéstadiet. Sedan hade jag förmånen att få följa henne eftersom hon valde att använda sig av de kurser i kommunikation, storytelling, försäljning och marknadsföring som jag arrangerar inom landsbygdsprogrammet.

Och nu, vad kan det bli, ca 5 år senare får jag detta glädjande, varma brev. Arbetsglädje i kvadrat!

I går såg jag TV programmet undercover boss. Ett Amerikanskt Tv-program där en VD från ett stort bolag reser ut förklädd och arbetar längst ner i kedjan bland sina egna medarbetare. Programmet slutar med att chefen, som varit förklädd, avslöjar sig för sina medarbetare. Hon berättar då hur hon upptäckt vilka fantastiska medarbetare hon har och glädjetårarna sprutar som de bara kan i detta land. Men jag ser också hur viktigt det är att bli sedd. Kanske är det första gången som denna medarbetare känner sig sedd av sin högsta chef?

Att bli och känna sig sedd men även att dela med sig är bland de viktigaste ingredienserna till arbetsglädje. Tänk om vi kunde göra det lite oftare och inte bara i så stora sammanhang som i mina exempel ovan. Att se varandra även i det lilla, för det stora försiggår alltid av det lilla, ja då tror jag att både livet och jobbet blir både effektivare (för den som vill tänka i de termerna) och mer lustfyllt.

Vad tror du?

Härlig helg

Ceciliasignatur