Att arbeta i team

Jag verkligen älskar att arbeta i team! Ja, när det fungerar, förstås. För visst har vi nog alla varit med i bättre eller sämre fungerande grupper? Och det är skillnad på grupp och team, som någon sa; Alla team är en grupp men alla grupper är inte ett team.

Det finns en bra definition på ordet team som myntats av John R Katzenbach och Douglas K Smith i boken ”Wisdom of teams”. De skriver; ”Ett team består av ett litet antal människor som har kompletterande kompetenser. De arbetar med samma syfte, mål och metodik för vilka de tar ett gemensamt ansvar.”

I konceptet Väx på Österlen, är vi verkligen ett team och det är säkert också därför jag brinner så för det hela. Jag har så länge närt tanken på att skapa ett bra personalutvecklingskoncept där man kan få ihop en helhet. Så många gånger som jag varit anlitad av företag med mina föreläsningar då jag varit en av flera föredragshållare. Alla bra på sitt sätt, men det blir som små enskilda öar och jag har tänkt; tänk; om man skulle kunna knyta samman detta med en röd tråd? En helhet för kunden där allt som händer från att man lämnar kontoret till plats, mat och innehåll, har ett sammanhang och en helhetstanke. Under många år funderade jag på hur man skulle kunna göra, men jag funderade mest själv hemma på min egen kammare. Snart förstod jag att jag måste ha samarbetspartners och började kontakta personer som jag tyckte skulle kunna passa för konceptet. Men problemet i början var att det endast fungerade som en grupp inte som ett team.

Det var först när jag inte bara hade samlat ”min grupp” utan när vi började arbeta tillsammans och använda oss av våra olikheter och kompletterande kompetenser som det också började hända något.

Det här med att dela med sig, våga släppa på prestige och verkligen ta ett gemensamt ansvar är inte alltid så lätt. Man bör också enas om en grundregel och gemensamma rutiner för att lyckas, inte heller det helt enkelt. Men absolut väl värt att arbeta för och sträva mot och också förstå att det är ett ständigt pågående arbete, ja ungefär som att underhålla en relation, ett ständigt pågående projekt. Då tror jag att vi kan nå oanade höjder.

Jag är också fullt övertygad om att detta är framtidens sätt att driva framgångsrika företag och här tror jag vi har en hel del att lära av våra unga generationer som har en helt annan syn på samverkan och transparens än vad min generation haft.

Härlig helg!

Ceciliasignatur