Att bryta isen

Hej,

Denna vecka har jag haft förmånen att få hålla en av mina favoritkurser, jag kallar den för Släpp fantasin loss! – om kreativitet. En härlig kurs där vi släpper loss tankarna och bryter hinder för att se vad som är möjligt.


På bilden ser du Michael, Kerstin, Karin och Staffan som spelar upp sin idé om det ”hund och kundvänliga IKEA”.

Tidigare under veckan kom jag i diskussion med en småföretagare om hur svårt det kan vara att kliva över hindret och ringa det där samtalet.
Hinder kan dyka upp lite var stans, ibland i ditt eget huvud förorsakat av rädsla eller annan känsla. Då gäller det att ha modet att kliva över, ta det där första steget. När väl första steget är taget brukar det gå betydligt lättare.

Själv brukar jag använda mig av några tankekorn för att komma över hindret. En av dem är frågan; ”Vad är det värsta som kan hända?” Svaret brukar sällan vara värre än att jag tycker jag kan klara av det. Om det är ett telefonsamtal jag skall ringa så brukar jag fundera på första meningen och en anledning till varför jag ringer. En öppnande fråga brukar då fundera alldeles utmärkt.

Ja, har du tänkt på hur fantastiskt en fråga kan fungera? En fråga öppnar upp till samtal, en fråga ger information till vidare samtal och en fråga gör mottagaren viktig och betydelsefull. Och att få mottagaren att känna sig viktig och betydelsefull är en av de viktigaste nycklarna till god kommunikation.

Härlig helg!

Cecilia